Marsikdo misli, da za tak podvig nujno rabiš čevapčiče, perutničke ali vsaj hrenovke oziroma kaj podobno neizvirnega. Ampak na žaru lahko spečemo skoraj karkoli, vsaj tiste surovine, ki jih sicer pečemo v ponvi. Vsakršno meso, marinirano ali ne, bo na dobro pripravljenem žaru pridobilo imenitno dodano vrednost, na katero sploh ni treba plačati davka. Poleg mesa se na žaru kot priloga imenitno obnesejo rezine polente, ki jo pred tem skuhamo in pustimo, da se dobro strdi. Šparglji so za žar kot naročeni, nekateri nanj vržejo mlado čebulo, rezine paprike in paradižnik. Slastne so nekatere vrste mladega sira, ki na vročini ne steče. Tega nikar ne poskušajte s kakim edamcem ali podobnim zrelim sirom. Konec koncev se lahko poigrate s kranjskimi klobasami, hrenovkami ali pečenicami, pred koncem pečenja pa si na žaru pogrejete in popečete celo kruh!

Piščanec z zelenjavo na žaru

Potrebujemo 2–2,5 kg poljubnega piščančjega mesa, 2 zeleni papriki, 2 rdeči papriki, 5 paradižnikov, 1 limono. Za marinado še 6 žlic dobrega olivnega olja, sok 1 limone, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 žličko gorčice, 4 stroke česna, 2 čilija, 1 žličko origana.

Papriko očistimo in razkosamo na četrtine, paradižnik narežemo na debelejša kolesca. Čili drobno sesekljamo (če želimo manj pikantno jed, pred tem odstranimo semena). Če imamo celega piščanca, ga razkosamo in vsak kos na debelejšem delu z nožem nekajkrat zarežemo. V veliki skledi zmešamo sestavine za marinado, vanjo položimo kose piščanca in vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in za najmanj štiri ure postavimo v hladilnik, vmes nekajkrat premešamo. Medtem pripravimo žar, oglje (brikete) primerno segrejemo, ko ogenj ugasne in oglje dobi sivo prevleko, na vročo rešetko naložimo marinirane kose mesa in jih počasi spečemo, vmes jih enkrat obrnemo. Pazimo, da se ne pojavi ogenj (če se to vseeno zgodi, ga zatremo s pivom) in da se meso ne zažge. V preostalo marinado medtem damo papriko in paradižnik, premešamo in mariniramo 15 minut, nato spečemo na žaru. Vse skupaj postrežemo kot glavno jed s krhljem limone in poljubno solato z navadnim ali jogurtovim prelivom.

Več receptov najdete tukaj.