In prav zdaj zlasti na Primorskem že traja kratka sezona pskov, ki jih lahko uporabimo na najrazličnejše načine, ki jih dopušča naša domišljija. Najzanesljiveje lahko pske ali česnove zvončke, kot jim tudi pravimo, uporabimo v vseh jedeh, v katere bi si upali vtakniti česen ali čemaž, Primorci z njimi začinijo fritajo oziroma omleto, narežejo jih v mineštro, imenitno se podajo v solato, v testenine skupaj z olivnim oljem… Kako priti do pskov? Kupiti jih ni moč v nobeni trgovini, so privilegij vrtičkarjev. Česnovi cvetovi ali pski so nežna stebla, ki rastejo iz mladega česna v sredini, med zelenimi listi. Ta stebelca enostavno populimo, česen pa nato veselo raste naprej. Če stebelca pustimo, se iz njih razvijejo cvetovi. V jedeh lahko za močnejši okus brez skrbi uporabimo večje količine, paziti pa je treba, da jih ne kuhamo predolgo. S toplotno obdelavo namreč izgubljajo ostrino in s tem na žalost tudi imenitni okus. Zato jih dodamo proti koncu kuhanja, tako ali tako so užitni tudi surovi. Pri nas tovrstno specialiteto srečamo redko, zlasti v Italiji pa je to znana in cenjena jed.

Fritaja s pski

Potrebujemo šop pskov, sveža domača jajca, koščke pršuta ali pancete, olivno olje, morsko sol, sveže zmlet zeleni poper. Količine in razmerja prilagodimo številu jedcev in okusu.

Na olju na hitro popražimo koščke pršuta. Dodamo razžvrkljana jajca, posolimo, popramo in premešamo, dodamo na kolobarje narezane pske in na manjšem ognju dušimo pokrito še nekaj minut. Namesto jajc lahko dodamo kuhan riž, tako nastane imenitna rižota.

Ješprenj s pski in šparglji

Potrebujemo skodelico ješprenja, 200g špargljev, velik šop pskov, en dober paradižnik, ekstra deviško olivno olje, morsko sol, po želji poper ali čili in/ali ščep posušenega zdrobljenega pehtrana.

Ješprenj namočimo za nekaj ur in ga v dvojni količini vode posebej skuhamo na zob. V veliko ponev vlijemo malo olivnega olja in nanj nalomimo očiščene šparglje (lahko poskusimo tudi z beluši). Začinimo in pristavimo ter pečemo nekaj minut. Ko so šparglji dovolj mehki, v ponev dodamo še na kolobarje narezane pske in na koščke narezan paradižnik, premešamo in takoj dodamo še na zob kuhan ješprenj. Še enkrat premešamo in nekaj minut dušimo, nato postrežemo kot samostojno jed.

Več iz kulinaričnega obzornika si preberite tukaj.