V novi knjigi, razširjeni, predelani in dopolnjeni z novimi poglavji ter novimi spoznanji iz numizmatične zgodovine slovenskega ozemlja, je obdelanih tudi nekaj doslej še neobdelanih numizmatičnih področij, ki so zajeta v naslednjih tematskih sklopih: avstro-ogrski denar od valutne reforme dalje, italijanska zasedba po prvi svetovni vojni, denar okupatorskih držav med drugo svetovno vojno, lokalne izdaje v različnih časovnih obdobjih, evro v Sloveniji in Evropi ter poglavje o numizmatičnih posebnostih. Z dodanimi "lokalnimi izdajami" se odpira novo poglavje numizmatične literature v Sloveniji, kar pa zahteva poglobljen študij gradiva in sodelovanje več strokovnjakov, zato avtorja pričakujeta konstruktivne pripombe, dobrodošle so tudi dodatne informacije. Katalog na 822 straneh vsebuje več kot 2000 slik bankovcev in kovancev, nekaj od njih je objavljenih prvič, vsako poglavje pa je dopolnjeno s kratkimi uvodnimi pojasnili ter drugimi pomembnejšimi informacijami. Cena knjige je 80 evrov, več informacij najdete na mastatrade.si.

Ker tako rekoč vse filateliste vsaj malo zanima tudi numizmatika, čeprav morda le nekatera izmed v knjigi obravnavanih poglavij, bo knjiga dobrodošel priročnik tudi za vse filateliste. Morda bi si v naslednji izdaji želeli več pojasnjevalnih besedil ter povsem tehničnih podatkov o bankovcih in kovancih (pri slednjih je natančno opredeljena le kovina), podobno kot je to zapisano v katalogih znamk. Zanimivo pa je, da sta avtorja v razlagi strokovnih izrazov enega povzela tudi od slovenske Pošte. Ta je začela po osamosvojitvi nominalo ali nominalno vrednost opredeljevati tako, kot so to v želji po jezikovnem čistunstvu precej neposrečeno pisali na ustreznem resornem ministrstvu (oblast je treba pač spoštovati, pa če se ta obnaša še tako neumno!), "nazivna vrednost", kar je sicer v elektrotehniki uporabljan izraz. No, avtorja sta šla v izumljanju primernega izraza v slovenščini še jezikoslovni korak naprej, "poslovenila" sta ga, saj se jima je zapisal kot "nominala ali imenska vrednost"...

Priložnostna žiga

Te dni bosta v množici priložnostnih žigov v uporabi tudi naslednja: prvi bo na pošti 6250 Ilirska Bistrica počastil 100-letnico sokolskega doma, drugi na pošti 6230 Postojna enako obletnico jamske železnice.

Turizem in svetilniki

Na dan Evrope sta izšli letošnji hrvaški znamki EUROPE. Nasprotno od slovenskih čačk prikazujeta fotografiji povsem stvarnih motivov, vrednih pozornosti turistov: tudi v Ljubljani že razstavljen, leta 1999 v morju pri Lošinju najden, bronasti kip grškega "strgača" Apoksiomena (ki je leta 1992 v barvah nacionalne zastave prikazan tudi na slovenski olimpijski znamki) in znamenito Paklenico na Velebitu. Na robnih poljih je zapisano prijazno vabilo: Obiščite Hrvaško!

Točno pred tednom pa je v deseterčkih izšla šesta serija znamk z motivi svetilnikov. Prikazani so svetilnik sv. Nikole ob vhodu v zaliv mesta Pučišća na Braču (domačini ga pogovorno imenujejo kar "lanterna", svetilka), svetilnik sv. Petra, ki stoji nedaleč od središča Makarske, in svetilnik Pokonji dol, ki stoji na otočku pred vhodom v pristanišče Hvar. Z doslej izdanimi osemnajstimi znamkami z motivi hrvaških svetilnikov postaja to za vse "kontinentalce" brez dvoma ena najlepših novodobnih serij znamk, in to kljub temu, da so svetilniki prikazani le na lepih fotografijah (prikazane je posnel Andrija Carli iz Splita, znamke je oblikoval Orsat Franković iz Zagreba; več informacij najdete na posta.hr).

Diamantni jubilej

Minule dni so v Veliki Britaniji slavili diamantni jubilej kraljevanja Elizabete II., o dosedanjih izidih znamk v počastitev dogodka smo poročali že v letošnji šesti rubriki. Je pa pred tednom izšla (v več inačicah) še serija osmih znamk, na katerih so prikazane nekatere pomembnejše državniške fotografije kraljice iz preteklosti. Prvi dve (nominala za 1. razred) prikazujeta kraljico leta 2002 med mašo v katedrali sv. Pavla in med ježo na paradi leta 1967, znamki z nominalo 77 penijev jo prikazujeta med pregledom častne čete Valižanov leta 2007 in med prvo božično voščilnico podanikom po radiu leta 1957, znamki z nominalo 87 penijev rojstnodnevni sprehod leta 1977 in prihod na protokolarni sprejem leta 1997, znamki z nominalo 1,28 funta pa kraljico med govorom generalni skupščini ZN leta 1957 in na igrah Britanske skupnosti narodov v Brisbanu v Avstraliji leta 1982.

Rubrika Filatelija bo v Dnevniku spet v četrtek, 14. junija 2012.