Postopku še ni videti konca

Včerajšnje zaslišanje prek videokonference ni prineslo kakih posebnih razjasnitev o tem, kam je izginil omenjeni denar. Kot je povedal bivši direktor podjetja Aquaplus (zaslišan je bil v Linzu) Rainer Wiedemann, sam ni bil prisoten pri predaji čeka z omenjeno vsoto in zato še zdaj ni jasno, ali ga je prejel Pavel Rupar ali nemara podjetnik Jurij Pintar, čigar podjetje je bilo posrednik v poslu med občino in Aquaplusom. Avstrijci so omenjeni znesek plačali kot delno plačilo stroškov pri projektu, ki ga je načrtovala tržiška občina in potem opustila. Na istem sodišču zdaj Avstrijci zaradi tega posla tožijo tržiško občino za okoli pol milijona evrov (v tej vsoti je vštetih tudi nesporno plačanih 40.000 evrov) zaradi odpovedi pogodbe. Več o razpletu tega postopka bo znano septembra.

Obtoženi Rupar ves čas zanika, da bi prejel omenjeni znesek, ki naj bi ga v Avstriji sicer dvignil podjetnik Pintar s pomočjo čeka, ki ga je dobil od Aquaplusa. Ker včeraj prek videokonference niso mogli zaslišati še enega predstavnika avstrijskega podjetja (ta naj bi bil zraven pri vročitvi čeka) in ker bo pomembno tudi pričanje Jurija Pintarja, ki ga sodišču nikakor ne uspe zaslišati, razpletu verjetno zadnjega v seriji postopkov zoper nekdanjega župana in poslanca še ni videti konca.

Občina trdi eno, Rupar drugo

Toda kljub temu se zdi, da so Pavlu Ruparju dnevi na prostosti dejansko šteti. Kot nam je povedal pooblaščenec občine Tržič, odvetnik Zorko Benedičič, je kranjsko sodišče od občine terjalo potrditev, da je Pavel Rupar plačal približno 5000 evrov, kot so mu sodniki v nekem drugem postopku naložili pred časom. Nekdanjega župana so namreč sodniki spoznali za krivega zlorabe položaja, ker je iz občinske blagajne nezakonito dobil plačane stroške potovanja v pobrateno mesto v Francijo, kjer pa so dejanske stroške plačali gostitelji. Rupar si je prislužil pogojno obsodbo, ki pa bi jo lahko sodniki preklicali, če bi se izkazalo, da nekdanji župan dolga ni poravnal.

"Dolžan je okoli 2400 evrov in obresti, kar do danes vsoto podvoji. Zneska ni plačal in o tem smo danes obvestili tudi sodišče, ki bo odločilo, ali so dejansko nastopile drugačne okoliščine glede na izrečeno pogojno kazen," je sporočil Benedičič.

Pavel Rupar nam je včeraj odgovoril, da je nekaj več kot 5000 evrov (torej tudi obresti) plačal: "Plačati sem moral že precej denarja in del enega od nakazil je tudi plačilo te vsote. Res je, da se s tem občina ni strinjala, prišlo je do izvršbe, a sem se nanjo pritožil. Bom pa ja jaz, ki plačujem, povedal tudi, kaj plačujem," je odločen Rupar, ki pa mu vseeno grozi odhod za rešetke. Vse je odvisno od tega, kaj bodo o njegovem pojasnilu glede plačila dolga dejali kranjski sodniki. Kaj je in česa Rupar ni plačal, za zdaj formalno še ni znano.