"Še sebe zraven prištej in nas je deset, juhej!" so otroci družno zaplesali na Stritarjevi ulici. Le korak stran je peščica sestavljala velikansko sestavljanko, drugi so s kredami okraševali asfaltna tla, mnogi pa so se preizkusili na nogometnem poligonu. Nižje na osrednjem trgu so številni s pomočjo prostovoljcev izdelovali lutke, skakali čez vrv, občudovali čarodeja, kako je ustvarjal iz valjastih balonov, ali pa se prepustili poslikavi obraza. "Igra je naše glavno orožje pri rušenju meja med hendikepom in normalnostjo," so prepričani organizatorji, ki sodelujejo tudi s številnimi zavodi in društvi iz tujine.

"Zabavo, novo doživetje in da javno pokažejo, kaj so celo šolsko leto vneto pripravljali," je o pomenu festivala za njene učence dejala učiteljica Maja Sekirnik, ki je svoj pevski zborček pripeljala iz Rogaške Slatine. "Gre za priložnost, da se družijo z otroki, s katerimi se ne bi nikoli srečali," pa jo je dopolnil koordinator delavnic Žiga Hrovat, čeprav so bili mnogi otroci najbolj navdušeni, da se je med njimi sprehajal raper Zlatan Čordić - Zlatko, ki na festivalu sodeluje že od začetka. "To je zame tradicija. Ko prinesem nasmeh na otroške obraze, pa je sploh neprecenljivo."

Štiridnevno festivalsko dogajanje se bo končalo v petek. Ob 100. obletnici Zavoda za usposabljanje Janeza Levca bodo letos v okviru festivala na Prešernovem trgu prvič potekali tudi večerni koncerti, ki se bodo danes in jutri začeli ob 19. uri, v petek pa ob 17. uri.