Italija si je za cilj avkcije zastavila zadolžitev v višini med tri in 4,25 milijarde evrov, povpraševanje pa je močno preseglo ponudbo, saj je doseglo 7,6 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z državnimi obveznicami z dospelostjo leta 2014 je Rim prišel do 3,5 milijarde evrov. Povprečna obrestna mera je znašala 4,037 odstotka, potem ko je bila na primerljivi aprilski avkciji 3,355-odstotna.

Italija je danes izdala tudi državne obveznice z ročnostjo štirih let, ki so ji prinesle 418 milijonov evrov, pri čemer je bila povprečna zahtevana donosnost pri 4,39 odstotka (na zadnji tovrstni dražbi februarja pri 2,71 odstotka).

Sredozemska država se je na kapitalskih trgih danes zadolžila še s papirji z dospelostjo leta 2017, s katerimi je ob povprečni obrestni meri 4,39 odstotka zbrala 333 milijonov evrov. Ob zadnji dražbi obveznic s to ročnostjo aprila je bila zahtevana donosnost v povprečju 3,88-odstotna.

Kot piše AFP, je zvišanje stroškov zadolževanja Italije posledica stopnjevanja pritiska na ranljive države z evrom. Najslabše se v tej luči godi Španiji. Vlagatelji se namreč v luči dogajanja okoli španske banke Bankia bojijo kolapsa španskega bančnega sistema.