Sliko so prodali v dražbeni hiši Sotherby's v New Yorku, po končni ceni pa je prehitela Picassovo sliko Akt, zeleno listje in prsi ter zasedla mesto osme najdražje plačane slike, ki je bila kupljena na dražbi ali privatnem nakupu. Najdražja slika sicer ostajata Cezannova Igralca kart, ki ju je lani za 250 milijonov dolarjev kupil naftni magnat iz Katarja.

Krik vplival tudi na popularno kulturo

Prodana različica Krika je ena od štirih obstoječih slik, mnogi pa ocenjujejo, da gre za najbolj ohranjeno. Dr. Lev Menaše nam je pojasnil, da je najvplivnejša različica Krika njena litografija. Povedal je tudi, da gre za delo zrelega slikarja, ki ni samo vedel, kaj želi povedati, temveč tudi, kako se to pove. Krik izraža občutek eksistencialne krize modernega človeka. Menaše pa ocenjuje, da je med modernimi slikami še najbližja statusu Mone Lize, saj so tudi Munchov Krik mnogokrat posnemali in karikirali.

Vpliv Krika je opazen tudi v popularni kulturi in filozofiji. Slavna karikatura obraza se pojavi v prizoru družinskega filma Sam doma, ko Macaulay Culkin uporabi brivsko vodico, še večji poklon Kriku pa je v svojem istoimenskem filmu posvetil oče sodobnih grozljivk Wes Craven. Obraz iz Munchovega dela se namreč pojavi kot maska morilca. Nekaj slave so različice Krika pridobile tudi po zaslugi številnih kraj iz galerij in muzejev.

Trg z umetninami se vrača na predkrizno raven, vodi Kitajska

Različica, ki so jo tokrat prodali na dražbi, je bila v lasti norveškega poslovneža Pettra Olsena, njegov oče pa naj bi bil Munchov prijatelj in mecen. Prihodki bodo zato namenjeni gradnji novega muzeja, centra za umetnost in hotela v norveškem Hvitsteinu, kjer sta bila Olsenov oče in Munch soseda. Dosežena cena pa tudi razkriva, da se trg z umetninami vrača na predkrizno raven.

Prva znamenja, da si je trg opomogel, so se pojavila lani na sejmu moderne sodobne umetnosti Art Basel v Švici. Tudi sicer se je leto 2011 za trg z umetninami končalo uspešno. Čeprav so mnogi drugi trgi beležili upad prometa, so trgovci z umetninami opazili 15-odstotno rast.

K pozitivni rasti je precej prispevala Kitajska, ki se je skupaj s preostalimi azijskimi državami vidneje vključila na trg leta 2007 in medtem že začela dominirati. Britanska federacija za trg umetnin je na primer ocenila, da so bile leta 2010 v tej kategoriji na prvem mestu ZDA, druga je bila Kitajska in tretja Velika Britanija, najnovejši rezultati pa kažejo, da se je Kitajska lani že zavihtela na sam vrh.