Bi kupili dvosobno stanovanje blizu morja za malo več kot osem tisoč evrov? In ga čez nekaj dni, na primer, prodali za skoraj desetkratnik vsote, ki jo je ob popisu nepremičnin ocenil GURS? Posel, da bi si vsakdo obliznil prste. A tokrat si jih očitno ne bo.

Prav takšno dražbo je za današnji dan razpisalo koprsko okrožno sodišče. Gre za 51 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Kopru, izklicna cena, ki bi se na dražbi lahko zvišala, če bi bilo interesentov več, je po podatkih z oglasne deske tega sodišča 8330 evrov, to je 163,3 evra za kvadratni meter. Toda dražbo je sodišče minuli konec tedna preklicalo, potem ko so se podatki z oglasne deske znašli tudi na novem portalu www.nepremicnina.eu. Na tej spletni strani so namreč opozorili, da gre tudi v tem primeru, ki ni edini, za očitno administrativno napako. Po mnenju Boštjan Trobiša, direktorja podjetja Geonep, ki se ukvarja z geodetskimi in nepremičninskimi posli ter po novem upravlja tudi omenjeno spletno stran, je sodišče zamenjalo dokumente o garaži in stanovanju.

Če napake ne bi nihče opazil, bi interesenti plačali 833 evrov varščine in današnji četrtek namesto garaže tudi uradno pridobili stanovanje, ki je na trgu vredno vsaj desetkrat več.

Trobiš pravi: "V zadnjem času je bilo veliko govora v zvezi s primerom Vaskršić o dražbah na nepremičninah. Bilo je tudi veliko ugibanja, koliko napak je storilo sodišče v postopku izvršbe. Čeprav je ta trenutek veliko javnih dražb zaradi stečajev ali izvršb, pa nimamo nobenega portala, ki bi sistematično prikazoval, kje in kdaj se kaj prodaja. Tako ne moremo poizvedovati ali iskati nepremičnin, ki nas zanimajo. V objavah javnih dražb, objavljajo jih sodišča in AJPES, pa je tudi veliko napak, ki jih nihče ne kontrolira, saj je večina oglasov objavljenih le z identifikacijsko številko nepremičnine in pogosto ne vemo, ali gre za stanovanjsko stavbo, pisarno, zemljišče za gradnjo, kmetijsko zemljišče ali kaj drugega. Zato na spletni strani www.nepremicnina.eu sistematično objavljamo in razvrščamo večino javnih dražb v Sloveniji. Pri razvrščanju podatkov ugotavljamo tudi veliko napak v objavah."

Nepremičnine, ki se prodajo na dražbah, so lahko poceni nakup, se strinjajo tudi v svetovalnem podjetju Verlag Dashöfer. Število dražb raste, kajti v zadnjih letih se vrstijo izvršbe zaradi stečajev in dolgov gradbenih in nepremičninskih podjetij, ki imajo v lasti nepremičnine. Te končajo na dražbi. Problem je, ker niso dostopne širšim množicam. Verjeti kaže govoricam, da so dražbe nastavljene le za ozek krog kupcev, ki mastno služijo samo na dražbah.

V objavah na spletni strani sodišč in AJPES je večinoma napisana le identifikacijska številka nepremičnine in pogosto ne poznamo tipa nepremičnine. Tako ne vemo, ali gre za stanovanjsko stavbo, poslovno stavbo, stanovanje, parcelo za gradnjo, kmetijsko zemljišče, gozd ali kaj drugega. Moramo vedeti, da se na identifikacijske številke nepremičnin spozna manjši del interesentov, ki bi radi to nepremičnino kupili. Ker javne dražbe do sedaj niso bile nikjer sistematično dostopne, so na slabšem vsi: kupec, upnik, dolžnik, sodni aparat …Ker hipotetični kupci niso prišli do podatkov, na kateri oglasni deski sodišča se kaj prodaja, kje se prodaja in kakšno je stanje nepremičnine, je bil trg rezerviran predvsem za profesionalne kupce oziroma nekatere investitorje, ki si vzamejo veliko časa in najdejo zanimive, poceni nepremičnine. Ker pa je bil nabor kupcev majhen, so se prodaje navadno končale šele na ponovljenih dražbah, in sicer po ceni, ki so bile bistveno nižje od ocenjene vrednosti nepremičnine. Tako je upnik manjkrat ali pa v manjšem deležu dobil poplačane svoje terjatve. Dolžniku pa je po poplačilu dolga iz prodaje na dražbi ostalo le malo, ali pa njegov dolg sploh ni bil poplačan.Ker je bil trg za nakup nepremičnin na dražbi majhen, pa je imel tudi sodni aparat več dela, saj je bilo zaradi nedostopnosti podatkov in posledično manjšega zanimanja za dražbo treba za prodajo izvesti več dražb. Poleg slabe dostopnosti podatkov so težave povzročale tudi številne napake v objavah.

Spletna stran www.nepremicnina.eu  tako odpira možnost za ugoden nakup nepremičnin, ki se prodajajo na dražbah, , saj jih lahko iščemo na različne načine. Dostop do nakupa bo imelo tako večje število kandidatov, nepremičnine bodo prodane hitreje, po bolj realnih cenah in bolj varno, upnik bo imel večjo možnost poplačila, dolžniku pa bo ostalo več od prodane nepremičnine.