Brüning je bil rojen leta 1958 v nemškem mestu Bad Honef v bližini Kölna. Po maturi leta 1978 se je preselil v Berlin, kjer je študiral pedagogiko in psihologijo ter postal član takratnega skvoterskega gibanja. V berlinskih skvotih je prišel v stik z realnimi platmi svojega študija.

Leta 1980 je v Berlinu soustanovil Eizseiztkino, pričel eksperimentirati s filmskim formatom Super 8 in stopil na pot filmske kariere. Tri leta kasneje je prišel v stik z ikonami gibanja Kina transgresije (Cinema of Transgeression): Richarda Kerna, Nicka Zedda, Elo Troyano in Tesso Hughes-Freeland. Ko je Richard Kern leta 1986 v sodelovanju z Lydio Lunch posnel film "Fingered“ je za distribucijo filma v Nemčiji poskrbel prav Brüning. Predvajanje Kernovega filma je na Berlinskem filmskem festivalu povzročilo pravi škandal, podobne reakcije pa so bile tudi med projekcijami filma v Eiszeitu.

Po dveh kratkih filmih ("Zu gast in New York" in "Nr. 4") je Brüning leta 1986 za nemško nacionalno televizijo ZDF posnel TV-dramo "Kinder der Konfettimaschine", dve leti kasneje pa se je v želji, da bi se še bolj osredotočil na lastno filmsko produkcijo, preselil v ameriški Buffalo. Posnel je filme o gejevskem aktivistu Rosi von Praunheimu, gejih na Tajskem in gej skinheadih v Nemčiji. Njegovo sodelovanje z Bruceom LaBruceom, ki se je pričelo leta 1990, pa je obrodilo štiri filme.

Leta 1992 je ustanovil Gejevsko-lezbični filmski festival v Berlinu, leta 1996 pa je ustanovil produkcijsko hišo Cazzo Film, a se je od nje distanciral že po petih letih ter ustanovil novo firmo Wurstfilm. Leta 2006 je ustanovil Berlinski festival porno filma, danes pa živi in dela v berlinskem predelu Kreuzberg, ki slovi po skvotih in alternativni kulturi.