Za avstrijsko reprezentanco je v preteklih treh desetletjih zaigralo 32 hokejistov iz Kanade in en Američan. Predvsem v prejšnjem stoletju je bilo v ekipi po šest ali sedem v Severni Ameriki vzgojenih hokejistov, v tem tisočletju pa je njihovo število začelo upadati.

Delno so za takšen razvoj krivi tudi predpisi mednarodne zveze, ki zahteva, da igralec pred nastopom za reprezentanco vsaj dve leti neprekinjeno igra tudi za klub iz te države, če pa je kakšen hokejist na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah že igral za katero reprezentanco, vsaj štiri leta ne sme zaigrati za drugo.

V Avstriji na igranje naturaliziranih igralcev gledajo zelo pozitivno, saj so mnenja, da so imeli prav ti športniki velik vpliv na hiter razvoj hokeja v deželi na severni strani Alp. V zadnjih letih pa je bila večina tujcev "le" še enakovredna domačim igralcem, zato Avstrijci verjamejo, da jim bo na turnirju v Ljubljani tudi brez njih uspela vrnitev v elitno skupino svetovnega hokeja.

Naši severni sosedi pa so v skrbeh zaradi lastnega kadra, saj je nastop odpovedal Andreas Nödl, 24-letni napadalec NHL moštva Carolina Hurricanes, ki še ni okreval po marčevski poškodbi. Vprašljiv pa je tudi nastop Thomasa Vaneka.