Žvokelj je povedal, da je njegova ekipa že toliko izurjena, da do zapletov praktično ne more priti. V letošnji zimi so denimo postavili okoli dvajset ledenih igrišč na področju nekdanje Jugoslavije. Med drugim tudi v Dubrovniku, pred leti pa v času največje turistične sezone pri več kot tridesetih stopinjah Celzija celo na hrvaškem otoku Krk. "Z ustrezno hladilno kapaciteto strojev je led zdržal. Napihnili smo šotor in soncu tako preprečili neposreden dostop do igrišča. Poleg sonca je za led najbolj problematičen še topel južni veter. Navadno se težave lahko pojavijo pri rekreacijskih drsališčih, pri tako velikem projektu, kot so Stožice, pa jih ne bi smelo biti," je dejal Žvokelj, ki je z ekipo mojstrov prvo ledeno ploskev postavil pred petnajstimi leti na Kongresnem trgu.

Najtežji del priprav v dvorani ob severni ljubljanski obvoznici je po Žvokljevih besedah že mimo. Vodja projekta je razložil, da lahko največ preglavic povzroči logistika, saj nihče ne sme zamujati s prihodom na kraj dogodka. "Ne smemo si privoščiti, da bi koga čakali. Bistveno je, da se držimo urnika. Ves material smo z veliko kamioni pripeljali iz Avstrije in Francije. Ograda je povsem nova, narejena posebej za to dvorano, pripravljena sta dva hladilna agregata. V pogonu je sicer zgolj eden, drugi pa je v pripravljenosti, če bo šlo kaj narobe. Hladilno preprogo, ki je zelo pomembna za kakovost ledu, smo dobili iz Nice, kjer je bilo nedolgo nazaj svetovno prvenstvo v umetnostnem drsanju. Takrat ni bilo nobenih pripomb, vemo pa, da so umetnostni drsalci zelo zahtevni pri kakovosti ledu," je dejal Žvokelj.

Pojasnil je, da Stožice niso prevelik problem za postavitev ledene površine, kot so mnogi zmotno prepričani. Še več, Žvokelj celo trdi, da je bila dvorana narejena tudi za hokej, ker ima ustrezna betonska tla. "V betonu so jeklena sidra za postavitev ograde, vendar jih mi ne bomo uporabili. Tudi klimatske razmere dovoljujejo igranje hokeja, čeprav bo na igrišču po vsej verjetnosti okoli 10 stopinj Celzija manj kot v zgornjem delu tribun. Škoda je le, da bo kapaciteta dvorane manjša kot običajno," je dejal Božidar Žvokelj in dodal, da bosta za ledeno površino v času prvenstva skrbela dva stroja za čiščenje ledu, ki bosta zagotovila enako kakovost igrišča skozi vse svetovno prvenstvo. V primeru segrevanja ledene ploskve, bodo po potrebi spreminjali temperaturo hladilne preproge.

Da bi se ledena površina krušila ali odpadala, tako kot se je na primer dogajalo pred meseci v zagrebški Areni, se Žvokelj ne boji. V Stožicah se led ob zaščitni ogradi namreč ne konča, ampak se nadaljuje še okoli trideset centimetrov od igrišča, kar zagotavlja večjo kakovost.