Svetovni prvak v smučarskih poletih je že v prvi seriji na navdušenje 11.000 evforičnih gledalcev s poletom 227,5 metra nokavtiral konkurenco. Imel je 16 točk prednosti pred zasledovalci Kochom, Itom in Ammannom, ki so ga v finalu izzivali z dolgimi poleti, a Leteči Kranjčan se ni zmedel. Na vrženo rokavico je samozavestno odgovoril s poletom 215 metrov (selektor Janus je zmagoslavno dvignil roki v trenutku, ko se je odrinil na odskočni mizi), kar mu je prineslo veličastno zmago s prednostjo skoraj 11 točk. V dolini pod Poncami je prvič v zgodovini zadonela Zdravljica v čast slovenskega zmagovalca, saj je preostale tri zmage Primož Ulaga dosegel še pod jugoslovansko zastavo.

Robi, iskrene čestitke za zmago. Svetovni prvak je bil še najboljši v Planici.

Sliši se dobro, a ni bilo povsem pričakovano. Za menoj je zelo težek dan. Nisem točno vedel, ali se Janus šali ali misli resno, ko mi je rekel, da od mene zahteva le zmago in nič drugega. Doma je žena Špela dejala, da bom zmagal, isto so mi govorili vsi prijatelji. En teden sem bil pod velikim bremenom, ki se ga je bilo nemogoče povsem otresti. Odvrgel sem ga, ko sem prišel na nalet za prvi polet, kjer sem se takoj počutil 30 kilogramov lažji. S psihologom sva veliko delala na tem, da ne smem podleči pritisku, saj ni lahko, ko ti vsi govorijo, da boš zmagal, ti pa se nisi še niti spustil po letalnici. Po treh poletih v četrtek ni kazalo nič dobrega, tudi poskusni polet ni bil nič posebnega, na koncu pa sem vendarle zmagal. S sebe sem odvrgel breme in zdaj se resnično dobro počutim.

Kako ste se zbrali za zadnji polet?

Vedno, ko grem iz hiške, se usedem na stopnice na zaletišču, gledam v dolino in poslušam gledalce, kako navijajo. To je isto, kot takrat, ko si daš na glavo slušalke in poslušaš glasbo.

Kdaj so sanje o zmagi v Planici postale realnost?

Zmage sem si želel, odkar tekmujem v Planici. Tudi Šinkovec, ko gre spat, pomisli, kaj bi bilo, če bi zmagal. Smo športniki in je prav, da imamo takšne cilje. V nedeljo bo po tem sistemu delovalo vseh 30 tekmovalcev. Sanjal sem deset let, zdaj mi je uspelo in sem resnično vesel.

Vaša ocena obeh poletov.

Prvi je bil tako popoln kot finalni v Vikersundu, drugi pa takšen kot prvi na svetovnem prvenstvu. Očitno je to kombinacija za zmago.

Ali je to vaša najljubša zmaga v svetovnem pokalu?

Da. Planiška in naslov svetovnega prvaka v Vikersundu.

Kaj vam pomeni, da ste sploh pri Slovenec, ki je zmagal na domači letalnici v Planici?

Veliko. Lepo je. Ko bom prišel čez 30 let v Planico kot navijač, bo nekdo zanesljivo rekel, da je tukaj kot prvi zmagal Robi Kranjec, ali pa se bom jaz pred nekom pohvalil, a veš, da sem bil prvi zmagovalec.

Za pripravo je pomembno, da dobro spite v noči pred tekmo.

Vsak dan zaspim okoli 23. ure, zbudim se sicer zgodaj, a to ni problem, ker imam s seboj psa in ga moram peljati na jutranji sprehod.

Prvo noč vas je pes zbudil dvakrat, ali vas je tudi v noči pred tekmo.

Ne, ampak je budil Šinkovca, ker je spal pri njem.

Prevzeli ste tudi vodstvo v posebnem točkovanju poletov, kjer imate 35 točk prednosti pred Japoncem Itom.

Ni še konec. Ito je v formi, tudi Koch leti zelo dobro. Potrebno bo garati in narediti tehnično popolne skoke ter odmisliti, da sem prvi ali da mali globus že držim v roki. V nedeljo me čaka še en težak tekmovalni dan. Všeč mi je, da sem bližje globusu, zato bom lahko šel na tekmo bolj sproščen. Treba se je zavedati, da se vse skupaj lahko hitro obrne na glavo.

Kaj pričakujete od sobotne moštvene tekme?

Uspešen nastop. Tepeš je letalec, Šinkovec se zna zbrati, četrtega člana bomo sprejeli v ekipo, tako kot smo ga v Vikersunbdu, in držali skupaj. Ko ekipa začne delovati, tudi četrti član skače lažje. Tekma za nas ne sme biti breme, ampak moramo uživati na domačem prizorišču.

Kdaj boste ostrigli Janusa?

Ko jih bom povabil na večerjo. Trenerji že vedo, kdaj in kako.