Že takrat so iz nje pripravljali solate in prikuhe, pri nas pa je najbolj znana kot cenen kavni nadomestek. Opevana je v pesmi Iztoka Mlakarja, o njej pa so posneli tudi imeniten risani film Čikorja an' kafe. Njene korenine so nekoč nasekljali in pekli v pečici, dokler ni porjavela, nato so jo zmleli ter uporabljali namesto kave. Cikorija je dober vir vitaminov A, B in C, kalcija, fosforja, cinka in magnezija. Čisti in krepi telo, pomirja razdražen želodec in zgago, poživlja jetra in ledvice, pomaga proti revmatičnim težavam in artritisu, odpravlja maščobe in holesterol, preprečuje žolčne kamne ter krepi kosti. Cikorija je rahlo grenkega okusa, lahko jo surovo narežemo kot solato, imenitna je s česnom in kuhanim jajcem ter olivnim oljem. Surova se odlično ujame z jabolki, orehi in siri s plemenito plesnijo. Lahko jo namočimo v limonov sok in popečemo na žaru, pokapamo z olivnim oljem ter postrežemo s sveže naribanim parmezanom. Lahko jo pripravimo podobno kot špinačo ali blitvo ali jo dodamo različnim zelenjavnim juham.

Makaronovo meso s cikorijo

Potrebujemo 200 g telečjega stegna, 3 korenčke, 1 čebulo, 200 g polnovrednih makaronov, 1 strok česna, 200 g listov cikorije, 200 g kuhanega belega fižola, 2dl paradižnikovega pireja, ščepec majarona, ščepec zelene, ščepec zdrobljenega čilija, 1 dl rdečega vina, lovorov list, olivno olje, morsko sol.
Skuhamo fižol ali odpremo pločevinko. Meso narežemo na drobne kocke. V veliki ponvi na olivnem olju na hitro opražimo čebulo in dodamo meso ter na kocke narezan korenček. Med občasnim mešanjem počasi pražimo, dokler tekočina ne povre, nato vse skupaj zalijemo z vinom, dodamo sesekljan česen in lovorov list ter premešamo. Ko tekočina spet povre, dodamo še paradižnik in počasi dušimo, dokler se meso in korenček ne zmehčata, nato dodamo še na koščke narezane liste cikorije (z mesnatimi stebli vred), premešamo in počakamo, da zavre, nato odstavimo. Medtem na zob skuhamo makarone, jih odcedimo in skupaj z odcejenim fižolom dodamo v ponev k omaki. Zmešamo in pristavimo za dve minuti, da se okusi povežejo, nato odstavimo in postrežemo kot glavno jed s solato.

Kruhova zloženka s cikorijo

Potrebujemo 500 g cikorije, 1 veliko čebulo, 80 g masla, 100 g ementalca, nekaj kosov dobrega kruha, 2 dl mleka, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja, 2 stroka česna, muškatni orešček, 2 žlici naribanega parmezana, 1 jajce, peteršilj, morsko sol.

Cikorijo blanširamo, posolimo in odcedimo. Z maslom namažemo visoki pekač in dno pokrijemo z rezinami kruha, ki jih narežemo tako, da bo dno čim bolje pokrito v eni plasti. Cikorijo narežemo na koščke, sesekljamo čebulo, česen in peteršilj, če imamo svežega, ter vse to zdušimo na ostanku masla in nekaj olja. Dodamo cikorijo in dušimo še deset minut. Medtem naribamo ementalec in ga polovico razporedimo po kruhu v pekaču. Na to nadevamo dušeno cikorijo, nato še drugo polovico sira. V skledici razžvrkljamo jajce in mleko, dodamo malo soli in naribanega muškatnega oreščka ter vse skupaj prelijemo po vsebini pekača. Za pol ure postavimo v pečico na 200 stopinj, da lepo porumeni, nato postrežemo kot samostojno jed.

Več receptov najdete tukaj.