S kurkumo, ki izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije in jo danes gojijo na jugu Kitajske, v Indiji, Indoneziji in še posebno na Javi, lahko začinimo različne jedi, zlasti rižote in jedi s piščančjim mesom. Če jo dodamo v juho, bo ta postala močno rumene barve, na okus pa ne bo bistvenega vpliva, zato velja s kurkumo poskusiti zlasti v kokošji in tudi goveji juhi.

Kurkuma je bistvena sestavina karija, ki je tudi pri nas dobro znana začimba za piščančje meso. Z njo lahko pripravimo razne marinade, omake in celo sladko pecivo, kamor kurkumo zamešamo predvsem zaradi lepše barve. S kurkumo so pripravljene številne azijske jedi, vse bolj priljubljene tudi pri nas, zato so znanstveniki kurkumo vzeli pod drobnogled in ugotovili, da gre za tako rekoč čudežno zdravilo proti revmi, revmatoidnemu artritisu, hepatitisu, številnim rakavim obolenjem, zavira rast tumorjev in preprečuje Alzheimerjevo bolezen, znižuje škodljivi holesterol in izjemno ugodno vpliva na ožilje.

Prava škoda bi bila torej, če s kurkumo ne začinimo že današnjega kosila. Kdor pričakuje družinske proteste, naj dnevni odmerek povečuje zlagoma, če ne gre drugače, na skrivaj.

Piščančja rižota s kurkumo

Potrebujemo 450 g riža, 250 g piščančjega fileja, 1 čebulo ali nekaj šalotk, dva korenčka, 2 žlici olivnega olja, 30 g masla, 100 g parmezana, 2 dl belega vina, morsko sol, 1 strok česna, malo zelene in po možnosti svežega peteršilja, 2 žlički kurkume.

Meso narežemo na majhne kocke ali trakce. V globoki ponvi ali široki posodi segrejemo olivno olje ter nanj stresemo na kocke narezano korenje in meso ter med mešanjem pražimo, da meso postane belo. Dodamo sesekljana čebulo in česen ter pražimo, da se čebula zmehča. Dodamo riž in med občasnim mešanjem na suho počasi pražimo tri minute, da riž postekleni. Zalijemo z vinom in mešamo, da se tekočina povsem ukuha. Dodamo kurkumo ter zdrobljeno zeleno in postopoma zalijemo s približno 1,2 litra vode (odvisno od riža). Med občasnim mešanjem kuhamo, da se tekočina povsem ukuha oziroma približno deset minut, da se riž skuha na zob. Vmes začinimo s soljo. Posodo odstavimo, v riž pa vmešamo kosme masla in 30 gramov naribanega parmezana. Pokrijemo in pustimo stati tri minute. Rižoto razdelimo na segrete krožnike in potresemo s sesekljanim ali suhim peteršiljem. Poleg ponudimo nastrgan parmezan, zeleno solato in belo vino.

Več receptov najdete tukaj.