Leča je nepogrešljiva na mizah tistih, ki se prehranjujejo zdravo. Čeprav ima malo kalorij, dobro nasiti, med drugim pa uravnava še sladkor v krvi, bogata je z železom in pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem. Krepi delovanje možganov, preganja utrujenost, skrbi za vitalnost in zavira rast rakavih celic, vsebuje namreč veliko dragocenega cinka. Najboljša je čim drobnejša, saj se večina okusov skriva v lupini.

Skrbnejši jedci jo znajo pripraviti na tisoč in en način, tudi kot nadomestek za meso, saj vsebuje velik delež najboljših beljakovin. Zlasti jo cenijo vegetarijanci in vsi tisti, ki bi radi shujšali. Lečo je dobro oprati in čez noč namočiti v hladni vodi, da se hitreje skuha. Kuhat jo damo vedno v neslano mrzlo vodo, sicer ostane trda. Odlična je v solatah in enolončnicah, lahko jo skuhamo kot prilogo ali samostojno jed, z malo česna in olivnega olja je prav okusen hitri obrok.

Leča z mešano zelenjavo

Potrebujemo 300 g rumene leče, 500 g mešane zelenjave, 4 žlice masla ali olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1/4 žličke čilija v prahu, 1 žličko gorčičnih semen, 1 žličko kurkume, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, 1/2 žličke mlete orientalske kumine, 1 žličko garam masale, 2 lovorova lista, 2 žlici kokosovih kosmičev.

Lečo oprhamo pod hladno vodo in dobro odcedimo. V globoki ponvi na polovici maščobe na hitro opražimo čili, mleto papriko, kurkumo, orientalsko kumino in garam masalo. Dodamo lečo, jo med mešanjem opražimo in zalijemo z dobrim litrom vode. Solimo, dodamo lovorov list, zavremo in med občasnim mešanjem pokrito počasi kuhamo 20 minut. Če je potrebno, prilijemo še malo vode. Zelenjavo narežemo na manjše koščke. V drugi posodi na preostanku maščobe na hitro prepražimo gorčično seme in drugi lovorov list. Dodamo narezano zelenjavo in jo med mešanjem na hitro opražimo. Prilijemo malo vode, pokrijemo, začinimo s soljo in poprom ter dušimo pet minut. Nato primešamo polovico dušene zelenjave. Razdelimo jo v segrete skodelice ter na vrh nadevamo preostalo zelenjavo in potresemo s kokosovimi kosmiči.

Leča v solati

Potrebujemo 500 g rjave ali zelene leče, 1 rdečo čebulo, 1 lovorov list. Za preliv še 2 dl ekstra deviškega olivnega olja, 1dl limonovega soka, 1 žličko morske soli, zdrobljen čili, 1/3 skodelice sesekljanega peteršilja.

Lečo oprhamo in vsujemo v lonec z dvema litroma hladne vode, dodamo lovorov list in timijan. Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo slabe pol ure, da se leča zmehča, a ne razpade. Medtem v skodelici gladko razmešamo limonov sok in sol in med mešanjem postopoma prilijemo olje, nazadnje pa še čili in sesekljan peteršilj. Kuhano lečo odcedimo, še toplo stresemo v skledo, prelijemo s solatnim prelivom in premešamo. Čebulo tik pred serviranjem drobno sesekljamo in vmešamo v solato. Postrežemo kot hladno predjed ali lahek samostojni obrok s kruhom in jogurtom.

Več receptov najdete tukaj.