"Res je, prejeli smo dopis podjetij Alpinum in Dunis, v katerem nas prosijo za pomoč pri iskanju najemnikov za bohinjske hotele. Za kaj več pa bo potrebno srečanje z lastniki, ki so zame osebno in za občino tako rekoč nedosegljivi. Zelo pa nas skrbi usoda hotelov ob jezeru že v tej sezoni," je včeraj dejal župan Franc Kramar.

Brez 80.000 nočitev?

"Usoda hotelov nam ni znana, sezona pa je pred vrati. Gre za pomembnih 80.000 nočitev, ki so jih prinesli v skupen seštevek omenjeni hoteli," je dejal direktor lokalnega zavoda za spodbujanje turizma Klemen Langus.

V Bohinju so bili lani zadovoljni s sedemodstotno rastjo števila nočitev in posebej jih veseli, da gostje v Bohinju ostajajo dlje, v povprečju 2,9 dneva, kar je celo več kot na Bledu. "Odmrlo" smučišče Kobla in negotova usoda zdaj še zaprtih hotelov pa lahko napovedi spremenita.

Ko smo poklicali številko, napisano na lističu na vratih zaprtega Zlatoroga, smo dobili prodajno službo (uradni najemnik je bil za nas nedosegljivi podjetnik Božidar Šoster), kjer smo lahko dobili le podatek, da bo "hotel odprt verjetno v maju".

Pačnikovi še skriti

Podjetja Alpinum, Dunis, Alpe Adria in AA svetovanje so povezana z družino Pačnik. Večina jih ima uradno sedeže v Ljubljani, odgovorni osebi sta največkrat Jan in Karin Pačnik. Objavljene telefonske številke pa so "mrtve" in igra skrivalnic med lastniki večine hotelov v Bohinju in preostalim svetom se nadaljuje. "Ne spomnim se, kdaj bi bil s kom v stiku," trdi župan Kramar.

Dediščina tega so spori zaradi neplačane turistične takse občini s strani najemnikov hotelov in kazenska ovadba izpred leta dni, s katero je župan ovadil Zmaga Pačnika zaradi suma davčne utaje in nezakonitega lastninjenja hotelov, ki jih je s posebno akcijo želela kupiti tudi občina s partnerji.

Nesporno pa drži, da Pačnik kot lastnik hotelov v Bohinju v več kot 15 letih vanje ni vlagal, hoteli so v izredno slabem stanju, enako tudi kamp. Ali bo najnovejše dopisovanje privedlo do premika ali pa se obeta črn scenarij zaprtih hotelov v poletni sezoni, bo znano kmalu.