Po latinsko se mu reče phaseolus, kar pride iz grškega imena phaselos. Bizantinci so prebirali suh phasouli, iz tega pa izvira srbski pasulj in krog je sklenjen! Kdo bi si mislil, da fižol in pasulj izvirata iz enega in istega imena …

Kadar kupujete fižol, se splača poiskati domačega, saj je ta okusnejši od onega iz veleblagovnic, ki je večinoma uvožen iz Kitajske. Domač fižol prodaja tudi marsikateri kmet, dobiti ga je moč na tržnici, morda celo pri sosedu.

V Hrovači pri Ribnici vsako leto pripravijo fižolov dan, festival, na katerem domačega ribničana pripravljajo na vse mogoče načine. Na vse možne načine si ga lahko pripravite tudi sami, če se le potem ne boste zadrževali v zaprtih prostorih ali če niste rudar. Saj veste, da eksplozije metana v rudnikih niti niso tako redke.

Fižolova enolončnica

Potrebujemo 300 g domačega suhega fižola, 500 g krompirja, 100 g korenčka, 1čebulo, 3 žlice olivnega olja, 1 dl kisle smetane, 2 žlici moke, morsko sol, zdrobljen čili ali sveže zmlet črni poper, strok česna, 1 lovorov list, šetraj, majaron.

Fižol operemo in čez noč namočimo v hladni vodi. Nato ga odcedimo in prilijemo toliko vode, da ga za prst prekrije. Dodamo lovorov list, zavremo in kuhamo približno 50 minut, da se fižol zmehča. Krompir in korenček olupimo in zrežemo na kocke, pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo približno 20 minut. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo ter popražimo na olju. Dodamo sesekljan česen, pomokamo, premešamo in zalijemo s kozarcem hladne vode. Ko zavre, prilijemo k fižolu. Dodamo še krompir in korenček, zavremo in kuhamo še 10 minut. Če jed postane pregosta, jo zalivamo z vodo od kuhanja krompirja in korenja. Šele zdaj dodamo sol (sicer se fižol kuha zelo počasi) in poper ter ostale začimbe, nazadnje pa prilijemo še kislo smetano in premešamo ter odstavimo. Fižolovo enolončnico ponudimo kot samostojno jed, najbolj lačni jo bodo jedli skupaj s kruhom.

Špageti z belim fižolom

Potrebujemo, 250 g špagetov, 400 g kuhanega belega fižola (lahko iz pločevinke), 1 čebulo, 1/2 ekološko pridelane limone, 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja, 40 g parmezana, zdrobljen čili, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanega rožmarina, 1 žlico sesekljanega peteršilja. Po navodilih na embalaži na zob skuhamo testenine. Medtem v veliki ponvi na olju na hitro popražimo

sesekljana čebulo in rožmarin ter sesekljan česen (ne sme se obarvati!). Fižol odcedimo, oprhamo s hladno vodo in še enkrat odcedimo. Stresemo ga na popraženo čebulo, dodamo naribano limonino lupinico in sok, čili in sesekljan peteršilj. Premešamo, da se fižol dobro segreje. Medtem grobo nastrgamo parmezan. Kuhane testenine odcedimo in stresemo na druge sestavine v ponev. Dodamo parmezan, dobro premešamo in odstavimo na toplo za nekaj minut. Postrežemo kot toplo predjed ali lažjo samostojno jed.

Več receptov najdete tukaj.