Koriander je ena najstarejših začimb, srednjeveški zdravniki so zanj trdili, da v velikih količinah povzroča nespamet. Morda bi zato veljalo preveriti, ali ga v večjih količinah ne uporabljajo v naši trenutni vladni kuhinji…

Kljub vsemu je koriander zelo priljubljen na Vzhodu, v Sredozemlju, Južni Aziji, Latinski Ameriki, na Kitajskem, v Afriki in Jugovzhodni Aziji, tudi kot sestavina karija. Z njim lahko začinimo jedi iz svinjine, perutnine, korenja, zelja, ohrovta in rdeče pese, nekateri ga dodajajo celo v peciva. Okus je podoben peteršilju, vendar je sočnejši in s pridihom limone. Sveži listi so sestavni del številnih vietnamskih jedi, azijskega vloženega začinjenega sadja in mehiških sals ter gvakamol. Morda ga poskusite skupaj s školjkami, kot narekuje recept.

Pekoče klapavice s koriandrom

Potrebujemo 1 kg klapavic, 3 stebla pora, 1 steblo zelene, 4 šalotke, 1 liter (najbolje ribje) jušne osnove, 1 dl sladke smetane, 3 dl suhega belega vina, 3 žlice olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 4 stroke česna, 2 pekoča feferona, 25 g ingverja, peteršilj, koriander, timijan, rožmarin.

Dve stebli pora grobo sesekljamo, eno narežemo na lističe. Steblo zelene ter ingver olupimo in sesekljamo. Feferona razpolovimo in razsemenimo ter enega sesekljamo, drugega pa narežemo. Jušni osnovi primešamo vino ter zavremo in pustimo na toplem. V široki posodi na olivnem olju pet minut počasi dušimo ves por, zeleno, sesekljano šalotko in česen ter ingver in oba feferona, da se vse lepo zmehča. Dodamo timijan in rožmarin, premešamo in stresemo v skledo. V isto posodo stresemo očiščene školjke, prilijemo mešanico vroče jušne osnove in vina, zavremo, pokrijemo in pri visoki temperaturi dušimo pet minut, da se školjke odprejo. Odprte s penovko poberemo iz posode, zložimo v skledo in shranimo na toplo. V isto posodo nazaj stresemo prepraženo zelenjavo in vse skupaj pri visoki temperaturi kuhamo, da se pol tekočine ukuha. Peteršilj in koriander drobno sesekljamo; vsakega zelišča potrebujemo po dve žlici (če imamo koriandrova semena, jih stremo in jih dodamo nekoliko manj). Posodo odstavimo, prilijemo sladko smetano ter dodamo začimbe. Pripravljeno omako nalijemo na školjke ter postrežemo z dobrim domačim kruhom in belim vinom.

Več receptov najdete tukaj.