Naslov pokalnega prvaka branijo rokometaši Cimosa iz Kopra, ki so na lanskem finalnem turnirju v celjski dvorani Zlatorog v polfinalu odpravili gostitelje (29:27), nato pa v velikem finalu še Gorenje in se tretjič v zadnjih štirih letih veselili pokalne lovorike. Koprčani so aprila lani dobili tudi dve nagradi za najboljša posameznika (najboljši vratar je bil Darko Stanić, strelec pa Uroš Elezović s 17 zadetki), medtem ko je bil za najboljšega igralca finalnega turnirja izbran Boris Bečirovič (Ribnica Riko hiše). V letošnjem pokalu so Primorci že v osmini finala izločili Gorenje, v četrtfinalu še Krško, v polfinalu pa se bodo pomerili z Ormožani, ki so jih pred tremi dnevi v 21. krogu v 1. NLB Leasing ligi v gosteh premagali s 33:25.

Igralci Celja Pivovarne Laško so s 14 pokalnimi lovorikami v 20-letni zgodovini tega tekmovanja v samostojni Sloveniji absolutni rekorderji, trikrat se je veselil Cimos, po enkrat pa Mobitel Prule 67, Gorenje in Gold Club Hrpelje. Pivovarji bodo poskušali v dvorani v Podčetrtku (kapaciteta le dobrih 1200 gledalcev) oprati lansko sramoto iz svojega Zlatoroga, ko so po neuspehu v polfinalu proti Cimosu izgubili tudi tekmo za tretje mesto proti Ribničanom (25:26) in padli na najnižjo stopničko. Čeprav je letošnji finalni turnir pokala Slovenije za moške v Podčetrtku, je organizator srečanja najboljše četverice rokometni klub Celje Pivovarna Laško.

Najlažje delo na poti do finalnega turnirja v Podčetrtku je imel Maribor Branik, saj je odigral le dve tekmi. V šestnajstini finala tekmovanja, v katerem je bilo prijavljenih 28 klubov, so Mariborčani v gosteh premagali Pomurje (41:21), nato v osmini finala na gostovanju Brežice (31:21), po izključitvi (izstopu) Loke pa so brez boja dobili obračun z Gorenjci. Ormožani so po uspehu proti Dravi (43:24) obe naslednji tekmi - obakrat proti prvoligaškima kluboma - dobili šele po podaljšku: v osmini finala so doma nadigrali Krko iz Novega mesta (41:38), na odločilnem četrtfinalnem dvoboju za vozovnico za Podčetrtek pa v gosteh še Ribničane (36:31).