Že današnja vrnitev v domovino je nakazala, da so skakalci postali novi slovenski športni junaki. Na brniškem letališču so po novinarski konferenci, na kateri so še enkrat podoživeli trenutke zmagoslavja na obeh preizkušnjah, posamični in ekipni, na svetovnem prvenstvu v poletih na Norveškem nato stopili še pred navijače, ki so jim pripravili prijetno dobrodošlico, danes in v torek pa se jim obeta še nekaj sprejemov, med drugim tudi pri predsedniku države Danilu Türku. V torek pa Smučarska zveza Slovenije pripravlja še sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se bo program začel ob 17.15, skakalci pa bodo na odru predvidoma ob 18. uri.

Na današnji novinarski konferenci na Brniku sicer ni bilo enega od tvorcev uspehov, trenerja Gorana Janusa, v središču pozornosti pa je bil dvakratni osvajalec medalj Robert Kranjec. Skakalcem je čestital tudi predsednik SZS Tomaž Lovše: "V veliko čast in ponos mi je, da smo pričakali naše zlate in bronaste fante. Naj užijejo svojih 15 minut slave, ker jih že v kratkem čakajo nove tekme. Oni so skakali, še enkrat iskrena hvala. SZS jim je in bo hvaležna."

Kranjec je na Norveškem potarnal, da je dan po osvojeni zlati medalji slabo spal, zdaj pa si je le lahko nekoliko odpočil. A se zaveda, da bodo prihodnji dnevi vseeno naporni: "Zdaj je prišlo vse za mano. Danes sem končno lahko v miru spal. Hotel pa sem priti čim prej domov, da si malo odpočijem. Počutje in vse ostalo pa je odlično."

O tem, kako je potekala priprava na sobotno tekmo ter kako je doživljal vse skupaj, pa je Kranjec povedal: "Na to sem se začel pripravljati kakšne tri tedne prej, na tekmi pa sem bil zbran in pripravljen. Ko sem bil spodaj, se mi je kar malo 'snelo'. Ampak dobronamerno. Bil sem v takem adrenalinu, da sem pozabil, koliko sem skočil. Seveda sem vedel, da je šlo 244 metrov, ampak sem moral še enkrat vprašati. Bilo je toliko navala, Koch je padel, Norvežan je skočil manj ... Šinki se je vmes drl, da sem zmagal, jaz pa sploh nisem dojemal stvari," je Kranjčev opis dogajanja po sobotni tekmi, ko je postalo jasno, da je osvojil naslov svetovnega prvaka na letalnici.

Pomemben delež k bronasti medalji je prispeval tudi Jernej Damjan, ki se je pred posamično tekmo še lovil, nato pa v pravem trenutku naredil dobra poleta: "V šali lahko rečem, da sem se 'šparal' za ekipo. Včeraj sem pokazal vse, kar znam. Bilo mi je kar težko glede na slabe skoke v četrtek. Pri sebi sem vedel, da sem sposoben, a tega nisem pokazal. Z zadnjima dvema skokoma pa sem predvsem sam sebi dokazal, da zmorem. Čutim, da morda lažje dam več od sebe, če prispevam ekipi, čeprav mi osebno to ni všeč." Tudi on se je šele po prihodu domov zavedel, kakšen uspeh so dosegli: "Vsak konec tedna je enako. Mislim, ni vsakič medalje, ampak šele zdaj, ko sem stopil iz letala, sem dojel, kaj smo dosegli."

Jure Šinkovec se je strinjal, da je bila slovenska ekipa odlična kot moštvo: "Delovali smo kot ena ekipa. Že od samega začetka sezone v Harrachovu smo pokazali, da lahko posegamo po najvišjih mestih. Samo svetovno prvenstvo pa je bilo zelo naporno in mislim, da smo ga opravili zelo dobro."

Jurij Tepeš je bil v soboto za nekaj ur tudi slovenski rekorder z 235,5 metri, v nedeljo pa pomemben del ekipe za bron: "Rekord je bil dodatna motivacija, ker ga nisem pričakoval. Pričakoval nisem ne rekorda ne medalje. Vse nam je super uspelo, pri meni pa ni bilo nihanj, ki so se dogajala čez celo sezono. Lahko sem se sprostil na velikanki in to je bilo največ, na kar sem lahko upal. Cilji za naprej pa ostajajo isti, čim bolj sproščeni skoki. Ni nobena znanost, to sem zdaj videl in zato bo lažje," je menil Tepeš in dodal, da uspeha še niso proslavili, saj jih v napornem urniku že konec tedna čaka skandinavska turneja, sredi marca pa še domača preizkušnja v Planici.

Nekoliko v ozadju pozornosti sta bila tokrat Dejan Judež in Peter Prevc; prvi je bil na ekipni tekmi gledalec in je spodbujal moštvene sotekmovalce, drugi pa je po smoli v Oberstdorfu tekmo spremljal doma kot navijač: "Tokrat sem se prelevil v laika pred televizijo, sem pa zelo navijal. Moja poškodba se dobro celi, upam, da bolje od pričakovanj."