Leteči Kranjčan se ne izogiba vloge favorita, saj je v posebnem točkovanju poletov po treh tekmah na drugem mestu, a mu gre dobro tudi na klasičnih skakalnicah, saj je v skupnem seštevku svetovnega pokala na desetem mestu.

Očitno je pripravljenost za vrhunec sezone takšna, kot sta jo načrtovala s selektorjem Goran Janusom.

Forma je enaka že vso sezono, veliko bolj pomembno je, da se po tekmah v Predazzu, kjer sem dvakrat ostal brez točk, dviguje samozavest. Tedanji neuspeh ni bil posledica skrhane forme, ampak štiridnevnega kondicijskega vložka, zato so bile mišice še trde. Obenem sem šel v Italijo z visokim, že skoraj nerealnim ciljem, da testiram samega sebe, kako delujem pod stresom, ko pridem neposredno na tekmo. Ker se poskus ni posrečil, sem tovrstno prakso opustil.

Kako se boste lotili svetovnega prvenstva v poletih. Vaš norveški prijatelj Bardal je dejal, da je naredil največjo napako, ko je na novoletni turneji začel skakati na rezultat.

Z Bardalom se strinjam. Vikersunda sem se lotil tako, da sem rezultatske cilje pustil doma in prišel sem uživat, na koncu pa bom potegnil črto. Želja po kolajni je, a je ne moreš kar vzeti iz predala. Odločajo tehnična izvedba skoka, sreča s pogoji, samozaupanje, sproščenost in uživanje v letenju. Če bom to naredil, me bo poneslo daleč.

Veliko pozornosti ste namenili testiranju opreme. Ali imate za polete posebej izdelane smuči in dres?

Ene smuči so bolj gibljive pri vezeh, druge so bolj trde. Ker je na velikanki velika hitrost, sem izbral bolj trdo različico. Dres bo enak kot na poletih za zmago na Kulmu, ker se mi poskus z novim ni najbolj posrečil. Nastopil bom s preizkušeno opremo, ki sem jo že uporabljal na tekmah.

Lani so bile razmere na tekmah za svetovni pokal v Vikersundu zelo zahrbtne.

Ker mi v sezoni ni šlo najboljše, sem imel slabo startno številko. Prav neverjetno je bilo, da so bile vremenske razmere najboljše, ko so nastopili najboljši v svetovnem pokalu, ki so kljub znižanemu zaletišču leteli ekstremno daleč. Ker so imeli najboljši idealne pogoje, je bilo videti, kot da so z drugega planeta. Bil sem živčen, skakal sem na silo, zato me ni neslo po željah.

Letalnico so v primerjavi za lanskim letom še povečali in polepšali.

Lani so naredili takšen profil zaradi lova na svetovni rekord, da ga odvzamejo Planici. Letos so jo spremenili in poglobili, zato bo krivulja še lepša.

Kako dolgi bodo poleti v Vikersundu?

S sanjskim poletom se je v idealnih pogojih mogoče približati 260 metrom. Nov svetovni rekord je realnost. Prepričan sem, da bo šlo prek 250 metrov.

Koliko vam bodo pomagale izkušnje iz nastopov na dosedanjih petih svetovnih prvenstvih v poletih?

V največjo pomoč mi je psiholog Aleš Vičič, s katerim v letošnji sezoni vzorno sodelujeva. Ker sem bil že na svetovnem prvenstvu v poletih, nimam več velikih oči glede pričakovanj, ampak srčno upam, da se končno izteče meni v prid. Vem, kaj me čaka. Kolajne ni mogoče kar vzeti iz predala, ampak se je treba prepustiti toku dogodkov, da se preprosto zgodi. Če bom videl, da sem imel štiri odlične polete in bom vseeno četrti, ob tem pa bodo trije resnično boljši, si bom rekel - odlično: naredil si vrhunski rezultat z najboljšimi možnimi poleti.

Ali je vrstni red na sobotni tekmi posameznikov v poletih v Oberstdorfu že razkril tudi favorite za svetovno prvenstvo?

Ob Kochu, Itu, Ammannu in moji malenkosti ne smemo pozabiti na Schlierenzauerja, ki je v Oberstdorfu preizkušal nove vezi, zato ni bil v ospredju. Pri njem ni panike s padcem forme, saj ima zlate kolajne z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev ter 41 zmag v svetovnem pokalu. Kandidatov za zlato kolajno je veliko, ob omenjeni peterici je treba računati še na Norvežane in Fince.

Ali vas je presenetila odločitev svetovnega rekorderja Evensena, ki je pri 26 letih nepričakovano končal kariero?

V negativni smeri. Ko sem govoril z Romoernom, mi je pojasnil, da bo trener izbral ekipo šestih, na tekmi pa bodo nastopili tisti štirje, ki bodo najboljši na treningu, kar pomeni, da bo izpadel tudi Bardal, če bo pristal visoko na doskočišču. Morda se je Evensen odločil iz užaljenosti, a se ne vznemirjam, ker bo en tekmec manj.

Se že spogledujete z malim kristalnim globusom za posebno točkovanje poletov, v katerem ste drugi z le 15 točkami zaostanka za Japoncem Itom?

Ne. Grem korak za korakom. Najprej Vikersund in nato trije odlični nastopi na skandinavski turneji. Planica pa bo velik izziv pred domačimi navijači.

V pokalu narodov ste Slovenci že sedem tekem pred koncem potolkli slovenski rekord po številu osvojenih točk. Kje je razlog?

V trenerju Goranu Janusu, ki je prinesel neverjetno sproščenost. Način dela je povsem drugačen. Za kondicijo skrbi Matjaž Polak, za tehniko trenerji Janus, Jani Grilc in Nejc Fran. Skrivnost uspeha je v sproščenosti, ki je v preteklosti ni bilo.