Kivi je plod gozdne trte aktinidije, njegova domovina pa je Kitajska, kjer so ga razglasili za svoj nacionalni sadež. Sprva so ga pri nas imenovali kitajska kosmulja, šele sredi dvajsetega stoletja pa so ga iz tržnih razlogov preimenovali sprva v melono in šele nato v kivi. In to po tem, ko so semena kivija v začetku 20. stoletja prenesli na Novo Zelandijo, kjer so ga začeli načrtno gojiti. Svoje ime je namreč dobil po novozelandskem ptiču kiviju, saj naj bi bil njegov olupek podoben perju tega ptiča.

Danes ga največ pridelajo v Italiji, šele nato sledijo Nova Zelandija, Čile, Francija, Grčija, Japonska in ZDA. Še vedno ga gojijo tudi na Kitajskem, a v znatno manjših količinah. Kivi se obnese v sadnih solatah, na sirnih ploščah, v pecivih in celo v kombinaciji z mesom (glej recept), najbolj okusen in zdrav pa je seveda surov, če sadež denimo prepolovimo in meso izdolbemo z žlico. A glede na letni čas si ga lahko za spremembo kdaj pa kdaj privoščimo tudi v bolj kaloričnih in nekoliko manj zdravih kombinacijah.

Kivijevo pecivo z mastiko

Potrebujemo 600 g kivija, 160 g moke, 120 g sladkorja, 4 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 50 g masla, 6 jajc, 2 žlici janeževega žganja (pernod, mastika, ouzo, yeni raki), 4 žlice sladkorja v prahu.

Kivi olupimo, zrežemo na koščke in odcedimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj, medtem pekač namažemo z maslom in potresemo s sladkorjem ter vanj stresemo kivi. Maslo pristavimo v kozici in ga počasi stalimo. Z električnim mešalnikom gladko razmešamo moko, sladkor, mleko, smetano, jajca, staljeno maslo in janeževo žganje. Z nastalim testom prelijemo kivi in pekač za slabo uro postavimo v segreto pečico. Pečenega nekoliko ali povsem ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Svinjina v kivijevi omaki

Potrebujemo 4 svinjske zrezke iz stegna ali zarebrnice, 650 g kivija, 2 dl ananasovega soka, 2 žlici olivnega olja, 20 g masla, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

Zrezke potolčemo in popramo ter spečemo v ponvi na olju in maslu, osolimo jih tik pred koncem pečenja. Kivi medtem olupimo in narežemo na četrtine. Pečene zrezke damo na toplo, pečenkin sok v ponvi pa zalijemo z ananasovim sokom, ga zavremo in počasi ukuhamo v gostejšo omako. Narezan kivi stresemo v omako in zelo na hitro prevremo. Zrezke razdelimo na segrete krožnike in obložimo s kivijem ter postrežemo s testeninami.

Več receptov najdete tukaj.