Cvetača je izredno lahko prebavljiva in zato primerna tako za bolnike kot tiste, ki bi radi izgubili odvečno težo ali ohranili vitkost. Ko so jo križarji iz Male Azije prinesli v Evropo, je bil njen cvet zelen, sčasoma pa so rastlino prevzgojili, da je cvet postal bel, kot ga poznamo danes. Cvetača vsebuje kopico zdravilnih snovi, ki delujejo proti raku in uravnavajo hormone, bogata je tudi s folno kislino. Cvetače nikdar ne kuhamo v aluminijastih loncih, saj se v njih obarva sivo, ne smemo je niti začiniti s kisom, saj s tem uničimo vitamin B5. Odlična je surova ali blago kuhana in prelita s kakšno omako, gratinirana, cvetačne juhe so odlične. Pripravljajo jo celo s škampi ali mandlji, v Grčiji, na Cipru in Siciliji pa z olivnim oljem in limono. Nekateri z njo nadomestijo tudi jajčevce v musaki, a je prej ne popečejo. Bolj zimska jed pa je gratinirana cvetača, ki jo lahko enostavno pripravite po priloženem receptu. Karkoli boste z njo pripravili, pazite le, da bo cvetača sveža in dišeča ter po možnosti pridelana v bližini.

Gratinirana cvetača z jogurtom

Potrebujemo 1 večjo cvetačo, sok polovice limone, 200 g zrelega ovčjega sira, 3 velika jajca, 1 žlico olivnega olja, morsko sol, kajenski poper oziroma zmlet čili, nekaj vejic peteršilja. Za jogurtovo omako še 2 lončka čvrstega jogurta ali domačega kislega mleka, ščepec morske soli, 3 stroke domačega česna. Za zabelo še 1 žlico drobtin, 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja.

Najprej pripravimo jogurtovo omako. Česen olupimo in pretlačimo ter ga v skodelici zmešamo z jogurtom in soljo. Pri sobni temperaturi naj omaka stoji vsaj eno uro, da se okusi povežejo. Cvetačo speremo pod tekočo hladno vodo in odcedimo. Osem minut jo kuhamo v sopari, medtem plitvi pekač namažemo z olivnim oljem. Rahlo kuhano cvetačo dobro odcedimo in ohladimo (v hladilniku), nato jo razdelimo na posamezne cvetove s stebelci. Cvetove in ostanke stebelc zložimo v pekač in pečico ogrejemo na 220 stopinj. Medtem nastrgamo ovčji sir in sesekljamo peteršilj ter razžvrkljamo jajca. Vse to zmešamo skupaj z limonovim sokom in kajenskim poprom ter z mešanico prelijemo cvetačne cvetove in jih nazadnje potresemo z drobtinami in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač za 20 minut porinemo v pečico, da se jed zlato obarva.

Pečeno razdevamo na krožnike, oblijemo z jogurtovo omako in takoj postrežemo kot samostojno jed.

Več receptov najdete tukaj.