Muškatni orešček ima krvavo zgodovino, podobno kot poper in nageljnove žbice, saj je bil nekdaj silno drag! Kilogram muškata je v 16. stoletju veljal toliko kot šest ovac in so ga imenovali tudi »vzhodnoindijsko zlato«. Zaradi muškatnega oreščka so Angleži indijski otok Run zamenjali za veliko večji ameriški otok v takrat nizozemski lasti – Manhattan, ki je imel tedaj manj kot tisoč prebivalcev. Uporabljali so ga namreč kot afrodiziak in v medicini zoper številne bolezni, tudi tuberkulozo in mrzlico. Že takrat so poznali njegove halucinogene učinke, saj orešček v večjih količinah deluje kot droga, kar menda dobro vedo zaporniki, ki ga v te namene radi zlorabljajo.

A brez skrbi, v manjših količinah se imenitno prileže špinačnim in mesnim jedem, sploh z bešamelom, nekateri pa si brez njega ne predstavljajo punča, vroče čokolade in kuhanega vina.

Špinačno-mesna ponev

Potrebujemo 500 g špinače, 400 g krompirja, 200 g korenčka, 100 g čebule, 350 g mletega govejega mesa, 2 žlici olivnega olja, 200 g mocarele, 1 jajce, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 žličko mlete rdeče paprike, muškatni orešček.

Krompir operemo in neolupljenega pristavimo v hladni vodi, zavremo in kuhamo približno 25 minut. Špinačo očistimo, korenček ostrgamo in narežemo na centimetrske kocke, čebulo zrežemo na tanke lističe. Mleto meso zmešamo z jajcem, soljo, poprom in mleto papriko. Iz tega oblikujemo 16 enako velikih cmočkov in jih v ponvi na olju opečemo. Kuhan krompir med tem olupimo in narežemo na krhlje. V ponev dodamo narezane čebulo, korenček in krompir, potem pa vse skupaj pražimo dve minuti in začinimo s soljo in poprom. Na vse to stresemo lističe sveže špinače (če imamo zmrznjeno, jo moramo prej skuhati skupaj z naribanim muškatnim oreščkom), na vrh naribamo muškatni orešček po okusu, pokrijemo in dušimo le toliko časa, da špinača upade. Mocarelo narežemo na rezine, jih položimo na sestavine v ponvi ter pokrito pečeno pet minut, da se sir stopi. Ponev takoj nato postavimo na mizo in razdelimo na krožnike. Še bolje je, če imamo več emajliranih ponvic, da vsak dobi svojo predse in jé neposredno iz nje. Zraven postrežemo belo vino.

Več receptov najdete tukaj.