Športni dogodek je tako potisnjen v ozadje, v ospredje pa so prišli huligani. Prav zato je hrvaška rokometna zveza (uradnemu avtobusu njene reprezentance, ki so ga zagotovili prireditelji EP, so nepridipravi ponoči prerezali gume) pozvala svoje navijače, naj raje ne potujejo organizirano na polfinalni obračun z gostitelji Srbi. "To je edina možnost, da preprečimo kakšno tragedijo. Prireditelji bi za zagotovitev varnosti potrebovali vsaj 50.000 policistov, a niti ob takšnem številu ni izključena možnost napadov in obračunavanj," je opozoril podpredsednik hrvaške zveze Zoran Gobac, tisti, ki bodo odšli v Beograd, pa bodo to storili na lastno odgovornost.

Hrvati so sprva napovedovali, da bo v Beograd prišlo najmanj 5000 navijačev, a so se naši južni sosedi očitno ustrašili potovanja. Rokometna zveza je zakupila 1500 vstopnic, a jim jih je uspelo prodati le dobrih 50. Čeprav bo Hrvatov v Beogradu očitno precej malo, nasprotna stran ne miruje. Na različnih forumih na spletnih straneh srbski vročekrvneži spodbujajo k organiziranim akcijam proti prišlekom iz Hrvaške, da mislijo resno, pa so včeraj dopoldan spet potrdili tudi v praksi. Srbski huligani so zažgali štiri avtomobile s hrvaškimi tablicami, potem ko so jih najprej polili z bencinom, njihovi sprednji deli pa so povsem zgoreli. Skupilo jo je tudi vozilo slovenske TV: na javnem, toda varovanem parkirišču v Novem Sadu so na vozilu razbili steklo ter iz njega ukradli navigacijsko napravo in radio.

"Če bi bilo v Areni prostora za 30.000 ljudi, bi jo zlahka razprodali. Toda zaradi varnostnih razlogov v dvorano ne bomo spustili 20.000 ljudi, ampak bomo kapaciteto omejili na 14.800," je včeraj pojasnil Božidar Djurković, generalni sekretar srbske rokometne zveze. Prvi polfinalni dvoboj Španija - Danska je zaradi vseh omenjenih zadev v ozadju, v ospredju pa sosedski obračun Srbov in Hrvatov. "Napetosti je treba umiriti, kajti tu smo zaradi športa. Verjamem v našo zmago, saj imamo s takšnimi tekmami več izkušenj kot Srbi. Seveda lahko Srbi govorijo, da smo mi favoriti, a pritisk polne dvorane in vse države je na njihovih ramenih," meni hrvaški vratar Mirko Alilović, po odstotku obranjenih strelov (34) trenutno šele deveti čuvaj mreže na EP.

Želja večine srbskih reprezentantov je, da bi jim na zabavi po osvojitvi zlate kolajne prepeval tukajšnji glasbeni zvezdnik Aca Lukas. A ta je nedavno odpotoval na desetdnevni dopust na Tajsko, zdaj pa ga njegov menedžer prepričuje, naj se predčasno vrne v Srbijo in poje na načrtovani zabavi. "V Areni smo nepremagljivi. Niti v sanjah si nisem predstavljal, da lahko posežemo tako visoko. Če bi me vprašali pred mesecem dni, kaj pričakujem, bi dejal, da je najpomembneje, da se ne osramotimo pred domačimi gledalci," pravi srbski vratar Darko Stanić, ki je s 43 odstotki obranjenih strelov trenutno številka ena na EP, zaradi česar se ga je prijel vzdevek "obrambni minister Srbije".