Vložili tožbo proti Gipossu zaradi motenja posesti

Naj spomnimo, podjetje Avto Lap se je lani jeseni odločilo, da prej brezplačno parkirišče od Gipossa vzame v najem in ga uredi v plačljivega. Za najem enega parkirnega prostora zahtevajo 90 evrov na mesec, kar je bivši župan Zoran Janković označil za oderuško najemnino. Stanovalci pa niso skočili pokonci zgolj zaradi cene, temveč predvsem zato, ker trdijo, da Giposs parkirišča sploh ne bi smel oddajati v najem, saj da je omenjeno zemljišče etažna lastnina blokov, ki si ga Giposs protipravno prilašča.

Čeprav je lastnik podjetja Avto Lap Jerko Lap naletel na vse prej kot razumevajoč odziv, sodeč po nedavnih aktivnostih na parkirišču od svoje namere ne namerava odstopiti. Zato nas je zanimalo, kdaj bo začel delovati plačljivi sistem parkiranja in ali se je kakšen od tamkajšnjih stanovalcev že odločil za najem parkirnega prostora, vendar njegovih odgovorov nismo prejeli, čeprav smo nanje čakali približno od začetka januarja.

Tudi Janja Cof iz podjetja Dom efekt ne ve, ali so se posamezniki že odločili za sklenitev najemne pogodbe, poudarila pa je, da je "pri tako velikem številu ljudi, ki vsi nujno potrebujejo parkirne prostore, težko pričakovati, da nihče ne bo sklenil pogodbe. A vseeno, upamo, da bodo stanovalci trdni in enotni pri skupnih prizadevanjih za ohranitev brezplačnega parkirišča".

Cofova je ob tem še odkrila, da so z odvetnikom že vložili tožbo podjetje, ki namešča parkirne zapore, zaradi motenja posesti. Prav tako so vložili zahtevo o začasni odredbi o prenehanju nameščanja parkirnih zapor. Prva razprava na sodišču bo po besedah Cofove potekala 3. februarja, ko naj bi sodišče takoj uveljavilo začasno odredbo, upa Cofova.

Kdo je Jerko Lap?

V času od konca lanskega leta pa se veliko ugiba o tem, kdo je oseba, ki stoji za nekaj mesecev starim podjetjem Avto Lap. Na naš naslov smo prejeli pošto, v kateri nam je "Prizadeti občan", kot se je podpisal sam, zatrjeval, da si je Jerko Lap v minulem letu spremenil ime. Anonimni Ljubljančan je v pismu zapisal, da naj bi si Lap ime zamenjal zato, ker je bil v preteklosti na Hrvaškem pravnomočno obsojen na zaporno kazen zaradi več goljufij. Občan je pojasnil, da je pismo poslal zato, ker si stanovalci želijo in upajo, "da bo odziv pravne države uspešen in ne bo omogočal goljufom, da nam s primitivnim načinom odvzemajo lastniške pravice". Neposrednega dokaza, da gre za isto osebo, pošiljatelj sicer ni navedel, smo pa podobne navedbe zasledili tudi na več spletnih forumih, zato smo te obtožbe želeli preveriti pri Lapu. Njegovega odgovora kljub več prošnjam nismo prejeli.