Banka je lani odobrila 380 posameznih posojil in investicij, pričakuje pa, da bo predvsem na račun prihodkov iz naslova obresti ustvarila okoli 800 milijonov evrov realiziranega dobička. Čisti dobiček bo sicer nižji, predvsem zaradi slabitev naložb. Delež slabih posojil medtem ostaja nizek, pri okoli 2,6 odstotka.

Banka je sicer lani za 10 odstotkov na eno milijardo evrov okrepila sredstva, namenjena državam v zgodnji fazi tranzicije. Več kot polovica teh sredstev je šla mikro, majhnim in srednje velikim podjetjem. Skoraj milijardo evrov je EBRD usmerila v balkanske države.

Ena od osrednjih točk delovanja EBRD je spodbujanje energetske učinkovitosti. Sredstva za iniciativo za trajnostno energijo je tako lani okrepila za 21 odstotkov na 2,6 milijarde evrov, kar je skoraj tretjina vseh skupnih lanskih investicij banke.

EBRD ob tem navaja še, da je 30 odstotkov njenih lanskih investicij namenila podjetjem v različnih sektorjih, 32 odstotkov finančnemu sektorju s poudarkom na malih in srednjih podjetjih, 38 odstotkov pa je usmerila v sektorje energetike in infrastrukture.

V letu 2012 banka napoveduje okrepljena vlaganja v države arabskega sveta na prehodu v demokracijo. S tem se odziva na pozive mednarodne skupnosti po zagotavljanju podpore tem državam. Od konca lanskega leta sta članici EBRD Jordan in Tunizija, obstoječa delničarja pa sta že Egipt in Maroko, še navaja banka.