Znesek vlog je v noči s ponedeljka na torek prvič presegel 500 milijard evrov, banke pa podirajo rekord za rekordom, čeprav so si s posojili prek noči pri ECB zagotovile le 0,25-odstotno obrestno mero, kar je manj, kot bi dosegle pri neposrednem posojanju na medbančnem trgu. Enomesečni euribor je bil tako na primer v torek pri 0,81 odstotka.

A med bankami očitno zaradi negotovosti glede razvoja dogodkov v območju evra in nejasnosti glede njihove izpostavljenosti do ranljivih članic območja evra obstaja tako visoka stopnja nezaupanja, da raje sprejmejo izgubo, kot da tvegajo z medsebojnim posojanjem.

ECB je decembra 523 bankam v evrskih državah potrdila triletna posojila v vrednosti 489 milijard evrov po zelo ugodni obrestni meri. Številni so bili skeptični, ali je ta poteza dosegla namen povečevanja likvidnosti, saj so menili, da bodo banke ta denar iz previdnosti zgolj naložile pri ECB. Kot kaže, se ti dvomi vsaj trenutno uresničujejo.

A predsednik ECB Mario Draghi je na novinarski konferenci po seji Sveta ECB prejšnji teden poudaril, da se je ukrep izkazal za učinkovitega. "Več časa ko mineva od prve operacije refinanciranja s triletnimi posojili, bolj vidimo znake, da gre za učinkovit ukrep," je dejal Draghi.

V kratkem bo sicer ECB izvedla še eno takšno avkcijo. Interes za sodelovanje na njej so nakazale tudi nekatere slovenske banke.