Evforija je prevzela tudi spletna družbena omrežja. "Ta nagrada je vzrok ponosa za Irance po vsem svetu,“ je na facebooku zapisala 29-letna Iman. "O moj bog, še vedno ne morem verjeti, da je Farhadi prejel globus od Madonne. Zdaj mu pa res zavidam. Čestitke vsem,“ je po poročanju tiskovne agencije AP zapisal 33-letni Mehrdad.

"A Separation“ je tudi veliki iranski up za oskarje, ki jih bodo podeljevali 26. februarja, namig, da bo zmagovalec, pa je Iran že dobil od številnih filmskih kritikov, kar bi pomenilo vrhunec kulturnega dogajanja v državi, ki se zaradi jedrskega programa (trenutno) ne razume najbolje z državami zahodnega sveta.

Iranska vlada je film sprva prepovedala, saj je režiser Farhadi glasno razglašal podporo kolegom, ki so jih oblasti razglasile za "protirežimske“. Ko se je javno opravičil, je lahko "A Separation“ dokončal. Teheran ga je nato sprejel in mu po številnih nagradah nudil vse trdnejšo podporo, poroča AP. Kritiki so popolnoma navdušeni nad "humanostjo" filma in pa ostrim portretiranjem Irana, ki obstaja izven okvirjev, ujetih v naslove svetovnih časnikov.

O podelitvi prestižnih nagrad pa je v ponedeljek poročalo le malo iranskih medijev, vzrok za to pa je bil povečini ta, da se je prireditev končala veliko kasneje kot so se zaključili roki za oddajo prispevkov za iranske časnike.