Moody's je med glavnimi razlogi za znižanje bonitetne ocene navedel morebitno potrebo po državni dokapitalizaciji NLB in s tem obremenitvijo državnega proračuna. Dodatno so izpostavili zviševanje tveganj za gospodarsko rast, potencialne težave pri zmanjševanju državnega dolga in financiranju proračuna zaradi krize v območju evra.

Moody's kot razloge za znižanje kreditne ocene navaja nadaljnja tveganja za slovenski proračun, ki jih predstavlja bančni sektor. Med drugim ocenjuje, da predstavljajo skupna sredstva slovenskih bank približno 136 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP), kar naj bi bilo razmeroma veliko glede na druge sisteme v Vzhodni Evropi.

Ministrstvo za finance je v zvezi z očitkom glede velikosti bančnega sistema v Sloveniji spomnilo, da je Banka Slovenije v zadnjem poročilu o finančni stabilnosti maja 2011 navedla, da je povprečen delež bilančne vsote bank v BDP v območju evra leta 2009 znašal 333 odstotkov, v državah EU pa 357 odstotkov, kar je občutno več od slovenskih 136 odstotkov.

Vlada poudarja, da je vprašanje dokapitalizacije trenutno aktualno le pri največji slovenski banki NLB. Druga državna banka - Nova Kreditna banka Maribor - je nedavni obremenitveni test Evropske agencije za bančni nadzor uspešno prestala.

Pri dokapitalizaciji NLB, ki je predvidena v višini 320 milijonov evrov oz. 0,9 odstotka BDP, se še vedno teži k dokapitalizaciji po principu zasebnih vlagateljev oziroma k takšnemu načinu sodelovanja države, ki ne bi imel vpliva na povečanje državnega dolga, so zagotovili na ministrstvu.

Prihodnjo vlado bodo opozorili na pomen čim hitrejše izpeljave določenih zakonodajnih projektov, ki bi pozitivno vplivali na stanje v bančnem sistemu. Tako je že pripravljena novela zakona o hipotekarni in komunalni obveznici, ki bi bankam v letu 2012 omogočila lažje refinanciranje prek izdaje hipotekarne in komunalne obveznice.

Treba bo opraviti tudi določene zakonodajne spremembe, ki bi povečale vpliv bank, ko nastopajo kot upnice v postopku prisilne poravnave. Tudi v ta namen je predvidena novelacija ustreznih zakonov. Preučuje se tudi ideja o državni dokapitalizaciji že ustanovljenega medbančnega sklada za prestrukturiranje podjetij, so zapisali.

Moody's kot razlog za znižanje bonitete navaja tudi porast srednjeročnih tveganj za gospodarsko rast malega in zelo odprtega slovenskega gospodarstva, ki bodo rezultat vse večjih fiskalnih restrikcij v območju evra. Pri tem so opozorili tudi na nestabilno politično situacijo, kot tretji razlog pa navajajo povišana tveganja glede financiranja proračuna zaradi krize v območju evra.

Ministrstvo za finance je ob tem spomnilo na pomen interventnega zakona, ki ga je danes sprejel DZ. Vlada poleg tega poudarja tudi potrebo po čimprejšnji pripravi rebalansa državnega proračuna za leto 2012, kar bo podlaga za vse ostale potrebne ukrepe za doseganje javnofinančne konsolidacije, kot je predvidena v programu stabilnosti.

Na ministrstvu za finance zagotavljajo, da poteka konsolidacija javnih financ v Sloveniji skladno z načrti v programu stabilnosti. V njem je vlada za širši sektor države po metodologiji ESA-95 napovedala za leto 2011 primanjkljaj v višini 5,5 odstotka BDP. V tem trenutku ocene primanjkljaja države za leto 2011 ostajajo nespremenjene.

Država se je letos zadolžila v višini 3,89 milijarde evrov, s čimer je bilo zagotovljenih 1,02 milijarde evrov za odplačil glavnic za leto 2012 in 2013. Izvedeno predfinanciranje pomeni, da se mora država v letu 2012 dodatno zadolžiti za odplačilo dolga, ki zapade v letu 2012, samo še v višini 204,15 milijona evrov, so še zapisali.