ECB je z izdajo triletnih posojil podrla dva rekorda. Še nikoli prej namreč ni izdala posojil daljše ročnosti, pri čemer je skupni znesek presegel tudi tistega z dražbe leta 2009, ko je osrednja banka podelila za 442 milijarde evrov dvanajstmesečnih posojil. "Menimo, da bo ponudba 36-mesečnih posojil s strani ECB ugodno vplivala na bančni sistem območja evra in seveda tudi na slovenske banke," so v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) pozdravili nov inštrument. "Gre za enega najpomembnejših inštrumentov v trenutnih zaostrenih razmerah na finančnih trgih, saj bodo lahko banke z njegovo pomočjo prišle do dolgoročnejšega upravljanja z likvidnostjo," pa so dejali v Abanki Vipi, kjer so izpostavili pomemben vidik, da lahko banka sredstva vrne tudi predčasno, že po enem letu.

Guverner ECB Mario Draghi je že v ponedeljek izrazil upanje, da bo nov krizni "prijem" le stabiliziral finančne trge in pomagal bankam iz kreditnega krča. Če je še prezgodaj govoriti o prekinitvi slednjega, pa je sprva zagotovo prebudil vlagatelje na borzah, kjer je začetno navdušenje hitro splahnelo in delniški tečaji so, vsaj v Evropi in v ZDA, spet pristali v rdečem. Največ so s poceni denarjem tako očitno pridobile banke same: v NLB tako nameravajo "s pridobljenimi sredstvi vzdrževati naložbeni portfelj banke in nadomestiti vire, ki jim na mednarodnih finančnih trgih zapadejo v prihodnjem letu." V NKBM so prikimali Draghiju, saj zaradi dostopa bank do kakovostnega srednjeročnega vira pričakujejo blaženje kreditnega krča, sami pa bodo sredstva porabili za financiranje naložb in uravnavanje likvidnosti.

Omenimo, da je ECB včeraj 72 bankam odobrila še za 29,74 milijarde evrov trimesečnih posojil, a je bilo to dejstvo zaradi novega inštrumenta drugotnega pomena. Naslednjič bo ECB triletna posojila podeljevala prihodnje leto, in sicer na prestopni dan prihodnjega leta, torej 29. februarja. "Glede na pričakovanja zahtevnih razmer financiranja tudi v prihodnje je verjetnost, da se bomo udeležili tudi naslednje dolgoročne operacije refinanciranja ECB, precejšnja," so skoraj napovedali svojo udeležbo pri NLB, podobno stališče pa zastopajo tudi preostale banke.

jan.bratanic@dnevnik.si