Kot so še zapisali v kratkem sporočilu za javnost, pričakujejo, da bo Jašovičev naslednik "oseba z dolgoletnimi izkušnjami v bančništvu in s potrebnimi referencami v mednarodnih finančnih krogih".

Jašovič je nepreklicni odstop s položaja podal v torek, potem ko nadzorni svet NLB ni podprl prodaje delnic Mercatorja hrvaškemu Agrokorju oz. je odločitev preložil. Kot je pojasnil v sredo, je prodaja predvidena v strategiji NLB, brez podpore enega od ključnih lastnikov - države - pa da ne želi voditi banke.

Jašovič, ki bo banko zaenkrat še vodil do imenovanja novega predsednika uprave, je krmilo NLB prevzel 1. oktobra 2009. Pod njegovim vodstvom se je uprava na zaostrene razmere zaradi finančne krize odzvala s prenovo strategije skupine NLB, ki je med drugim predvidevala umik z nestrateških trgov in dejavnosti, dezinvestiranje in zniževanje stroškov.

Ob koncu letošnjega tretjega četrtletja je skupina NLB zaradi povečanih kreditnih tveganj beležila izgubo v višini 96,3 milijona evrov, NLB pa 113,9 milijona evrov. Marca je NLB izpeljala dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov in julija za las prestala stresne teste.

Zaradi zahtev po kapitalski ustreznosti se ji obeta nova dokapitalizacija, ki sta jo uprava in nadzorni svet predlagala v višini 400 milijonov evrov. Proces dokapitalizacije banke je sicer začasno zaustavljen zaradi volitev in posledične menjave vlade, vendar pa v AUKN verjamejo, da se bo ta postopek z izvolitvijo nove vlade nemoteno nadaljeval.