"Zadeve se v zadnjih dneh le urejajo in dobivamo veliko zagotovil. Mislim, da je to, da smo javnost opozorili na resnost razmer, do neke mere zaleglo, zato verjamem, da bomo prihodnji teden dobili poravnan dolg s strani Mestne občine Maribor," je danes dejal Čander in dodal, da tudi na državni ravni potekajo aktivnosti za zagotovitev likvidnosti zavoda v začetku prihajajočega leta.

Kot je še dejal programski direktor EPK, je tokrat izrazito bolj optimističen in je zato napovedal, da bodo z vsemi izvajalci programov, ki začenjajo svoje projekte v naslednjih treh mesecih, že konec tega tedna podpisovali pogodbe v dogovorjenih zneskih. Ob tem po njegovih besedah potekajo intenzivne priprave na otvoritveni konec tedna in ostala dogajanja, zato je prepričan, da bodo Evropsko prestolnico kulture pričakali dobro pripravljeni.

Zavodu Maribor 2012 je grozila nelikvidnost, saj sodelujoče občine niso nakazale denarja, ki bi ga morale zagotoviti v letošnjem letu. Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z več kot 1,8 milijona evri. Zaradi takih razmer je Čander pretekli teden zagrozil z odstopom, dva dni pozneje je enako storil tudi predsednik sveta zavoda Oto Luthar. Mariborski župan Franc Kangler je zagotovil, da bodo sredstva izplačali do konca letošnjega leta.