Ob tem sta mesti prejeli tudi ročno izdelani verigi, ki sta simbol prestolovanja kulturi, so sporočili iz zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

Na slovesni predaji je zbrane nagovoril župan Turkuja Aleksi Randell. Zahvalil se je vsem, ki so prispevali, da je bila kultura pomemben prispevek k boljšem življenju v njihovem mestu. Cay Sevon pa je povedala, da so z izvedbo EPK zadovoljni in da ob koncu prestolovanja prejemajo veliko pohval.

Posebej je poudarila pomen novega kulturnega centra Logomo, ki je bil tudi glavno prizorišče petkove prireditve s približno 1400 obiskovalci, na kateri so sodelovali lokalni umetniki. Sevonova se tudi veseli nadaljnjega sodelovanja z organizatorji Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Tako Talin kot Turku sta obema mestoma, ki bosta evropski prestolnici v naslednjem letu, Mariboru in portugalskemu Guimaraesu, zaželela veliko uspehov in sreče. Ob tem je Suzana Žilič Fišer kot izjemno pomembno dejstvo označila to, da so v mestu Turku uspeli doseči prepoznavanje kulture kot dobrine, ki lahko vpliva na blagor ljudi.

Zavrnila je tudi dvome, ali bo Maribor sposoben izvesti projekt EPK. "Če so se do nedavnega še porajali dvomi, ali bo Evropska prestolnica kulture v Mariboru ali ne, danes ni več dvomov, kajti dejstvo je, da smo prevzeli žezlo prestolovanja kulture v Sloveniji," je dejala in dodala, da v prihodnje tedne zrejo optimistično.