Zavodu Maribor 2012 grozi nelikvidnost, saj sodelujoče občine niso nakazale denarja, ki bi ga morale zagotoviti v letošnjem letu. Edini, ki je poravnal vse svoje obveznosti, je Ptuj, najbolj problematičen pa je Maribor, ki zamuja z več kot 1,8 milijona evri. Zaradi nastalega položaja je programski direktor zavoda Mitja Čander v ponedeljek zagrozil z odstopom s položaja, v sredo pa je podobno storil tudi predsednik sveta zavoda Oto Luthar.

"Upam, da bo država tudi poravnala svoje obveznosti. Mesto jih zagotovo bo," je še povedal Kangler. Od kod bo občina, ki se sooča z velikimi finančnimi težavami, vzela ta denar, ni želel javno pojasniti. "Finančna konstrukcija za EPK je zagotovljena. Denar bo prišel iz prilivov z različnih naslovov in virov," je dejal. Neuradno je slišati, da je občina našla rešitev za plinovod, ki ga je letos neuspešno poskušala prodati.

Na grožnje z odstopi v zavodu Maribor 2012 se je danes odzval tudi župan partnerskega mesta Velenje Bojan Kontič. "Mestna občina Velenje je, kakor v vse druge, tudi v ta projekt vstopila resno in odgovorno - kot zanesljiv partner. Tako težko pristanem na to, da se jo v tem primeru enači z Mestno občino Maribor," je med drugim zapisal v izjavi za javnost.

Trenutno velenjska občina dolguje zavodu 89.355 evrov, od tega 48.300 evrov za splošne stroške zavoda in 41.055 evrov za skupne in mrežne projekte. "Zavod pa na drugi strani producentom iz naše občine, ki so projekte, izbrane v program EPK 2012, v letošnjem letu že izvedli, dolguje 193.000 evrov," je izpostavil Kontič.

"Zavodu bomo sredstva nakazali, ko bo ta poravnal svoje obveznosti do producentov iz naše občine," je zatrdil in izrazil razočaranje, da se manj kot mesec dni pred začetkom EPK "vse vrti okoli denarja ter merjenja moči med partnerji v projektu, namesto da bi se ukvarjali z vsebinami, programi in dodano vrednostjo, ki jih EPK lahko in mora prinesti".