Ampak prepeličja jajca imajo vrsto drugih, za naš pomembnejših odlik. Ljudska modrost pravi, da so ta jajca zdravilna in pomagajo zoper kopico bolezenskih nadlog, govori se celo, da v nasprotju s kokošjimi vsebujejo le dobri holesterol, njihovo uživanje naj bi zniževalo raven škodljivega holesterola v krvi. Ampak tako pravi glas ljudstva, ki bi ga utegnili sprožiti rejci prepelic, da bi laže prodali njihova jajca. Kdove. Strokovno mnenje o tem smo po splošno dosegljivih virih iskali zaman. Ena njihovih največjih prednosti, ki nam pridejo še posebej prav, je velikost oziroma majhnost. Praznični prigrizki, pripravljeni s prepeličjimi jajci, so videti nekaj posebnega, kot iz Liliputanije (na sliki šampinjon s prepeličjim jajcem na oko). Seveda jih lahko pripravimo enako kot kokošja jajca. Le to moramo paziti, da jih najprej vse ubijemo v ponev, ki jo šele nato pristavimo, da bodo vsa pečena enako. Domišljijo na pašo in dober tek!

Šampinjoni s prepeličjimi jajci

Potrebujemo 6 velikih šampinjonov, 150g mlete teletine, 1 žlico drobtin, 1 rumenjak, 1 žlico drobno sesekljanega peteršilja, morsko sol, sveže zmlet poper ali čili, maslo, 6 prepeličjih jajc.

Šampinjone očistimo in jim odstranimo peclje. Slednje drobno narežemo in jih skupaj z mletim mesom opražimo na maslu. Nato dodamo še vse ostale sestavine razen prepeličjih jajc, premešamo ter še nekoliko dušimo. V majhen pomaščen ali s papirjem za peko obložen pekač previdno zložimo šampinjone ter jih nadevamo s pripravljenim nadevom, a ne do vrha! Tja ubijemo po eno prepeličje jajce. Previdno porinemo v pečico in deset minut pečemo pri 200 stopinjah. Če želimo jed bolj sočno, v pekač (brez papirja) pred pečenjem vlijemo nekaj jušne osnove in masla.

Vložena prepeličja jajca

Potrebujemo 1 srednjo čebulo ali nekaj šalotk, liter vode, tri žlice soli, 3 lovorjeve liste, 1 čajno žličko celih zrn popra, 1 žličko zrn kumine, 2 rdeča čilija ali pekoča feferona, prepeličja jajca.

Sveža jajca naj en dan počivajo, nato jih počasi kuhamo pet minut in ohlajena olupimo ter zložimo v čiste, prekuhane kozarce. Vse ostale sestavine skuhamo v marinado, ki jo še vročo prelijemo čez jajca. Marinada jih mora popolnoma pokriti! Kozarce takoj dobro zapremo in postavimo na hladno. Postrežemo ob hladnih prigrizkih.

Več receptov najdete tukaj.