Svežih brusnic v tem letnem času kajpak ne boste več našli, zamrznjene ali skuhane v marmelado pa so na razpolago vse leto. Da brusnice postrežemo ravno z divjačino, nikakor ni naključje. Meso divjega prašiča in ostale divjadi, ki ga med pripravo mariniramo, namreč ohrani svojstveno aromo, ki nekaterim ni pogodu. Brusnična omaka jo ublaži, ne pa tudi popolnoma odpravi, tako so v divjačinsko prehrano prišle brusnice.
Z brusnicami postrežena divjačina ima namreč prijeten sladko-kisel okus in je lažje prebavljiva. Plodovi brusnice, ki so krepko naphani z vitamini ter antioksidanti in zato izjemno zdravilni, so primerni tudi za pripravo različnih sladkih jedi, denimo brusnične pite. Še zlasti so brusnice priljubljene v Severni Ameriki, kjer jih večinoma predelujejo v sok, omako, jih prodajajo kot suho sadje (podobno rozinam), ponekod pa iz brusnic pripravljajo celo vino. V Angliji in Severni Ameriki brusnična omaka nikdar ne manjka ob pečenem puranu.

Divjačinski cmoki z brusnicami

Za testo potrebujemo 2 dl mleka, 30 g masla, 150 g koruznega zdroba, 2 jajci, morsko sol, nekaj semen kardamoma. Za divjačinski nadev še 200g mlete srnine, 50 g šalotke, 30 g masla, 2 jajci, morsko sol, sveže zmlet črni poper, vejico timijana, 1 vejico šetraja, vršiček rožmarina. Za brusnično omako še 100 g brusnične marmelade, 1dl čiste goveje juhe, 2 vejici timijana.

V posodi pristavimo mleko, 2 dl vode, maslo in sol. Ko zavre, med mešanjem z metlico počasi vmešamo zdrob. Med mešanjem kuhamo nekaj minut, da se zgosti. Odstavimo in ohladimo do mlačnega. Pristavimo vodo za kuhanje cmokov in jo začinimo s kardamomom. Medtem drobno sesekljamo šalotko, zelišča osmukamo in jih sesekljamo. V ponvi na maslu posteklenimo šalotko, dodamo zelišča in na hitro premešamo, da zadiši. Primešamo meso, solimo in popramo ter med občasnim mešanjem opražimo do mehkega, odstavimo in ohladimo, nato primešamo jajci.

Preostali jajci blago razžvrkljamo in vmešamo v mlačno testo. Na pultu, potresenem z drobtinami, iz testa oblikujemo enako velike cmoke, jih napolnimo z mesnim nadevom, položimo v krop in počasi kuhamo 15 minut. Medtem v kozici pristavimo brusnično marmelado in čisto govejo juho, da zavre. Ukuhamo do želene gostote in malo pred koncem kuhanja vmešamo osmukan timijan. Brusnično omako razdelimo na segrete krožnike, nanjo položimo odcejene cmoke, jih okrasimo z rožmarinom in ponudimo kot glavno jed.

Več receptov najdete tukaj.