Medenjakom v Nemčiji pravijo »lebkuchen« ali celo »leibkuchen«, kar bi lahko dobesedno pomenilo »telesni kolački«, kar z medom res nima neposredne povezave. Morda pa jim tako pravijo zato, ker so ti kolački navadno obliti z glazuro, nekakšnim životcem oziroma »lajbičem«, ki je po pomenu soroden »leibkuchnu«… Kdo bi vedel. Ampak brez skrbi, sladkor v receptu lahko mirno nadomestite z medom, če se vam ga ne zdi škoda, pecivo bo zagotovo še okusnejše. Moke pa medenjaki ne potrebujejo, ker je že masa iz mletih lešnikov, mandljev ali orehov dovolj gosta. Nekateri jim sicer dodajo nekaj drobtin, kot je zaslediti v izvirnem nemškem receptu, nekateri uporabijo rženo ali celo rožičevo moko… Različic je najbrž toliko, kolikor je pekov medenjakov, zato nič hudega, če jih boste pripravili po svoje. Pri nas niti ni v navadi, da bi jih pekli na podstavkih iz oplat, tenkih močnatih ploščic, podobnih vafljem, ampak se takšen način silno obnese, preprečuje tudi, da se medenjaki, naloženi skupaj, med seboj ne sprimejo.

Slavni nürnberški medenjaki

Potrebujemo 500 g sladkorja, 500 g mešanice lešnikov, mandljev in orehov, 500 g rozin, 200 g kandirane limonove lupine, 200 g kandirane pomarančne lupine, 10 jajc, 250 g masla, 2 čajni žlički cimeta, 1/2 čajne žličke mletih klinčkov, 10 g sode bikarbone ali (še bolje) pepelike, 200 g drobtin, 6 žlic moke, žlica ali dve konjaka ali ruma. Za podlago in preliv še zavoj oplat (ali tenkih vafljev) premera 7 centimetrov, čokoladno in sladkorno glazuro, nekaj mandljev za okras.

Kandirane lupine skupaj z rozinami zmeljemo s strojčkom za mletje mesa. Prelijemo s konjakom ali rumom, pokrijemo z mletimi oreški in pustimo počivati čez noč.

Nato dodamo vse ostale sestavine z raztopljenim in ohlajenim maslom in dobro premešamo v gladko maso. Z njo nadevamo oplate (ker je masa precej lepljiva, si pomagamo tako, da prste pomakamo v vodo), na vrh položimo nekaj vzdolžno razpolovljenih mandljev in jih naložimo na nepomaščen pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih 20–25 minut pri 200–220 °C.

Ko se nekoliko ohladijo, pripravimo sladkorno, čokoladno ali glazuro po želji ter z njo oblijemo medenjake. Čez noč jih postavimo na hladno in pri tem pazimo, da jih ne odkrijejo ostali družinski člani, sicer jih bo zjutraj precej manjkalo.

Več receptov najdete tukaj.