V sobotni tekmi deklet, ki se bo začela ob 13. uri, bo od Slovenk nastopila le Jezerškova. "Poskušala bom pokazati, koliko zmorem," je napovedala Kranjčanka, ki je na zadnji tekmi v Davosu izbrala napačne smuči. "Forma je dobra, zdaj jo bo treba le realizirati. Upam, da se bo odprlo," je optimistična Jezerškova, ki ji je všeč, da je krog dolg le dva kilometra. Tako bo imela boljši pregled nad dogajanjem. Všeč ji je tudi to, da je tekma v klasični tehniki.

Po slovesu Petre Majdič je glavno breme v slovenskem ženskem smučarskem teku sicer na ramenih Katje Višnar in Vesne Fabjan, ki jima pri nabiranju točk za svetovni pokal pomagata še Alenka Čebašek in Jezerškova. Petra Majdič je decembra 2009 s tretjim mestom na Rogli postavila visok mejnik dekletom, ki se bodo v nedeljo v sprintu v prosti tehniki skušala približati dosežku najboljše slovenske smučarske tekačice vseh časov.

Katja Višnar, ta čas najbolje uvrščena Slovenka v svetovnem pokalu, z doseženim v tej sezoni ni zadovoljna. Po besedah iz slovenskega tabora pa je dobro pripravljena, zato se nadeja, da bi vsaj na Rogli dosegla rezultat, ki ga je sposobna.

Zaradi Vesne Fabjan je Uroš Ponikvar, prvi mož organizacijskega dela, uporabil vse pogajalske sposobnosti, da je prepričal odgovorne, da tekme bodo in da je Fis na Pohorje v program uvrstila drsalni sprint, ki bo tako na vrsti kar tri tedne zapored. Četrta s svetovnega prvenstva v Oslu je z 11. mestom v Davosu v največjem zaostanku za pričakovanji. Upa pa, da bo domači teren pomenil prednost in ne dodaten pritisk.

Trener tekačev Ivan Hudač bo dva predstavnika za nedeljski moški sprint izbral po tekmi celinskega pokala v St. Ulrichu v Avstriji.