Skupaj z Vesno Fabjan nosita glavno breme po slovesu Petre Majdič. Kraljica je na Rogli s tretjim mestom decembra 2009 postavila dovolj velik mejnik, da je po besedah organizatorjev vsaj še tokrat prvi obraz prireditve. Sloves Petre Majdič, ko se bo v soboto in nedeljo vklopila ura, tekačicam ne bo prav nič pomagal. Izkupiček uspehov bo vseeno večina opazovalcev merila z "metrom Petre Majdič". "Doslej vpliva domače tekme še ne čutim," pravi Višnarjeva, deveta v Ruki. "Po prihodu z Davosa sem le prepakirala prtljago. Večji pritisk bom seveda čutila v času tekme. Več bo stika z vsemi poznanimi, ki ga na tujih tekmah seveda ni," meni Blejka, ki jo bo, tako kot Kralja Ola, podprla njena navijaška skupina, ustanovljena prav na račun Rogle.

Prav zaradi Vesne Fabjan je Uroš Ponikvar, prvi mož organizacijskega dela, uporabil vse pogajalske sposobnosti, da je prepričal odgovorne, da tekme bodo, da je FIS na Pohorje v program uvrstila drsalni sprint, ki bo tako na vrsti kar tri tedne zapored. Četrta s svetovnega prvenstva v Oslu je z 11. mestom v Davosu v največjem zaostanku za pričakovanji. "Nadejam se, da bo domači teren pomenil prednost in ne dodaten pritisk," se je na Roglo odpravila sproščena. "Podpora navijačev me vedno dvigne. Sicer bi si želela, da bi bila forma še boljša, toda dviguje se počasi. Nič se ne da čarati," trezno razmišlja tekačica iz Besnice. Varovanke Vladimirja Korolkeviča so v tej sezoni po petini tekem malce nad povprečjem osvojenih točk v pretekli zimi (127-597). Vesna se zaveda, da je dolžnica: "Enim od nas gre malce slabše. Povprečje pa je zelo popravila Alenka Čebašek, ki se prav tako uvršča med dvajset. Seveda nam manjka pika na i, vsaj finale. Prav to pa je glavna misel na vsaki tekmi," visoko leti zmagovalka dveh tekem svetovnega pokala.

Jutri bo na 10 kilometrov klasično (začetek ob 13. uri) celotno breme le na eni tekačici. Barbara Jezeršek se ne obremenjuje, čeprav bo v soboto edina Slovenka na startu. "Tekmo čakam sproščena, ne glede na to, da bom edina. Poskušala bom pokazati, koliko zmorem," Kranjčanka optimizem črpa predvsem z zadnje tekme v Davosu, čeprav je bila (le) 36. "Tam sem malo mimo 'pihnila' z izbiro smuči in navzdol izgubila vsaj minuto. Po moči sem bila med petnajsterico, dvajseterico. Forma je dobra, zdaj jo bo treba le realizirati. Upam, da se bo odprlo," pravi "maratonka", ki nove prilagojene trase seveda še ni spoznala. Tisti, ki so predčasno prišli na Roglo, kot Američani, so se dolgočasili, ter tvitali med depresivnim dnevom. Kot vsi, bo tudi Jezerškova progo preizkusila šele danes: "Ugaja mi že to, da je krog dolg le dva kilometra, s čimer se obeta boljši pregled nad dogajanjem. In celo raje vidim, da je tekma v klasiki kot v drsanju," daje upanje, da bo pozitivno presenečenje Pohorja. "Tudi sama sem že dobila tako sporočilo v glavo," je pribila.