Hochfilzen je od Annecyja prevzel tretjo postajo letošnjega biatlonskega svetovnega pokala. V francoskem prizorišču zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur niso mogli izvesti tekem, zato so se namesto njih ponudili Tirolci, ki so imeli tekmovališče že pripravljeno.

Zelo neenakovredne tekmovalne razmere na progi za tiste s startnimi številkami v ospredju in tiste v ozadju - danes je bila tekma po sredinem sončnem dnevu zasnežena - so onemogočile še boljšo uvrstitev Jakovu Faku. Strelski nastop je sicer opravil z odliko, dvakrat zadel vse tarče, s tekaškim nastopom pa se je prebil do sedmega mesta in dosegel najboljšo letošnjo uvrstitev.

"Nastop je bil dober, vendar rezultat žal ni povsem realen. Strelsko sem naredil perfektno, tekaško pa tudi sam nisem bil povsem zadovoljen in prav na tem segmentu bova s trenerjem še delala. Predvsem sem želel sestaviti popoln nastop ne glede na rezultat. Žal so startne številke odigrale svojo vlogo. Pred temi tekmami sem si vzel nekaj časa zase in opravil v okolici Hochfilzna dva treninga s češko ekipo, medtem ko je naša reprezentanca za dva dni odšla domov," je po tekmi pojasnil Fak in dodal: "Končno imam dobro izhodišče pred zasledovalno tekmo in to bom poskusil maksimalno izkoristiti. Spet se bom osredotočil predvsem na čim boljši nastop in tako tudi rezultat ne sme izostati."

Dobro se je odrezal tudi Klemen Bauer, ki je bil s številko 82 hiter na progi (šesti čas teka), vendar dvakrat manj natančen na strelišču v položaju stoje, kar pa je vseeno pomenilo 16. mesto in s tem daleč najboljšo letošnjo uvrstitev. "Dejstvo je, da nisem v celoti izkoristil pogojev. V takem primeru bi lahko bistveno lažje prišel do odmevnega rezultata. V streljanju stoje sem se poskusil zbrati za vsak strel posebej in še posebej za zadnjega mi je žal, ker tarča ni padla. Še v zasledovanju želim postaviti strelsko piko na i in izboljšati ali vsaj obdržati mesto," je dejal Bauer.

Vasja Rupnik se je uvrstil na 82. mesto, Peter Dokl je končal na 90. in Janez Marič na 97. mestu.

Prvo zmago sezone je dosegel lanski zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Norvežan Boe, ki si je z eno zgrešeno tarčo pritekel le štiri sekunde prednosti pred Francozom Martinom Fourcadom. Ta je zadel le osem od desetih tarč, a kljub temu za 13,2 sekunde prehitel strelsko brezhibnega ruskega biatlonca Lapšina na tretjem mestu.

Program iz Annecyja ostaja nespremenjen tudi v Hochfilznu. V petek ob 14.30 bodo na startu sprinterske 7,5-kilometrske tekme biatlonke. Poleg Teje Gregorin in Andreje Mali bo prvič letos slovenske barve branila še Lili Drčar.