Ena najznamenitejših in najbolj imenitnih beneških jedi so »sarde in saor« oziroma sardoni na šavor, kakor bi rekli naši Primorci. Pri nas šavor, ki pomeni marinado, pripravijo nekoliko drugače, pravzaprav je s tem tako, da ima verjetno vsaka vas in vsaka kuhinja v njej svoj recept. Namesto pinjol lahko uporabimo zdrobljene mandlje, na šavor pa lahko pripravimo ne samo sardone (inčune), sardele ali sardine, ampak kakršnekoli manjše, zlasti modre ribe, denimo filete skuš ali celo osličev. Prav tako lahko izbiramo med različnimi prilogami, prava beneška pa je na žaru popečena bela polenta. Jed se lepo ujame tudi s popečenimi kruhki in v kombinaciji z bakalarjem, Benečani si jo najpogosteje privoščijo kot predjed.

Sardoni na šavor po beneško

Potrebujemo 600 gramov sardonov, 2 čebuli, 50 gramov pinjol, 60 g rozin, kozarec belega vina, 4 žlice kisa, ekstra deviško olivno olje, žličko koriandra, morsko sol, 2 lovorova lista, strok česna, ščepec sveže zmletega popra ali čilija, ščepec sladkorja in malo moke.

Dobro očistimo sardone in jim odstranimo glave. Lahko jih tudi razpremo in sfiliramo. Pomokamo jih in blago (!) popečemo na majhni količini olivnega olja. Medtem odpremo vino in si ga privoščimo kozarec, v drugi kozarec pa namočimo rozine. Ofrigane sardele zložimo na krožnik in pustimo, da se ohladijo. Medtem čebulo narežemo na tenke rezine in jo na olju na nizki temperaturi rahlo opražimo oziroma podušimo, da oveni, nikakor pa ne sme porjaveti! Med tem dodamo tudi na tenke lističe narezan strok česna. Ko je vse skupaj lepo mehko in tekočina izpari, dodamo rozine z vinom, kis, sladkor, lovor in pinjole, začinimo s poprom ali čilijem, premešamo in počasi dušimo še par minut. Sardele in marinado nato v nekaj plasteh zložimo v globljo keramično ali stekleno posodo (ne kovinsko). Vrhnja plast naj bo marinada, ki jo porabimo v celoti. Posodo dobro pokrijemo in hladno postavimo v hladilnik za vsaj nekaj ur, najbolje pa čez noč. Pri pripravi lahko uporabimo tudi rdeče vino, denimo refošk, čebulno marinado pa pripravimo na olju, v katerem smo popekli sardele. Če smo jih pravilno ocvrli, bo olje še dobro in bo izboljšalo končni okus. Komur se ne ljubi čistiti in peči sardel, lahko ekspresno uporabi frigane sardele v olivnem olju iz konzerve, ki jih pri nas prodajajo v črnih škatlah z zlatimi napisi (več ne povem, da ne bo reklama), marinado pa pripravi na olju iz taiste konzerve. Preizkušeno vrhunsko!

Še več receptov najdete tukaj.