Ta bližnji sorodnik čebule, šalotke, pora in drobnjaka ima specifičen oster vonj, ki se med kuhanjem ugladi v nekaterim sila prijetno aromo, drugi pa ga ne marajo niti takšnega. Še posebej dober je domač česen, ki za razliko od industrijsko pridelanega razvije veliko bolj prijetno aromo. A takšnega je težko dobiti, saj ga pri nas gojijo le še redki. V trgovini boste v veliki večini naleteli na česen, pridelan na Kitajskem, od koder danes izvira kar 77 odstotkov svetovne proizvodnje. Poleg slabšega okusa in težkega občutka v želodcu strokovnjaki pri tem česnu opozarjajo, da vsebuje povečane količine strupenih težkih kovin, zato se mu velja čim bolj izogibati in raje poiskati domačega.

Že stari Egipčani so ga zelo cenili v prehrani delavcev, ki so gradili piramide, saj je preprečeval razne bolezni in zviševal odpornost. Zaradi ugodnih učinkov na telo ga dandanes uporabljamo v medicini, saj dokazano preprečuje nastanek ateroskleroze, povišanega holesterola, povišanega krvnega tlaka in rakavih obolenj.

Česen je izredno priljubljen v sredozemski prehrani, po popolnoma enostavnem in zelo okusnem receptu ga narežemo, samo pogrejemo (ne spražimo!) v dobrem olivnem olju, posolimo in s tem zabelimo testenine. Okus lahko oplemenitimo z zdrobljenim čilijem ali pekočo mleto papriko. Nepogrešljiv je v različnih solatah, imenitno pa se izkaže tudi nariban na opečenem kruhku z maslom.

Pečena pesa v česnovi omaki

Potrebujemo 675 g manjše pese, 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja, morsko sol. Za česnovo omako še 4 srednje velike kose belega ali polnozrnatega kruha, 4 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 žlico belega vinskega kisa, 4–6 strokov česna.

Peso dobro operemo in pazimo, da ne predremo lupine. Pekač s pokrovom obložimo s papirjem za peko in vanj zložimo peso. Poškropimo jo z olivnim oljem, blago posolimo in pokrijemo s pokrovom. Pekač za 90 minut potisnemo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija. Medtem pripravimo česnovo omako tako, da kruh za deset minut namočimo v hladno vodo. Nato ga rahlo ožamemo, a mora ostati precej moker. Damo ga v električni sekljalnik, dodamo olupljen česen, kis in sol ter mešamo tako dolgo, da dobimo gladko omako. Med sekljanjem postopoma prilijemo olivno olje. Pečeno peso poberemo iz pekača in jo nekoliko ohladimo, nato jo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Razdelimo jih na krožnike, pokapljamo s preostalim olivnim oljem in postrežemo z omako in svežim hrustljavim kruhom kot predjed.

Več receptov najdete tukaj.