Kaki, ki mu pravijo tudi zlato jabolko, izvira iz Vzhodne Azije. Na Japonskem beseda kaki ne pomeni nič drugega kot – sadež. V Evropo, predvsem v Sredozemlje, so ga prinesli v drugi polovici 19. stoletja, pri nas na Primorskem pa so ga začeli gojiti šele pred stotimi leti.

Sadeže domače sorte uživamo, ko so povsem zreli in mehki, saj šele takrat razvijejo značilen sladek in kremast okus. Če želimo njihovo zorenje oziroma medenje v lesenem zaboju ali namizni skledi pospešiti, mednje položimo nekaj jabolk. Še čvrsto lahko uživamo samo tako imenovano vaniljevo sorto, pri domači pa bi nam od groze obrnilo vsaj usta, če ne tudi želodca.

Kakije, ki so izredno bogati z vitamini, največkrat uživamo same, dobro zrele kar z žličko, lahko pa jih pretlačimo in okrepimo denimo s skuto. Lepo se obnesejo tudi na piti, ki jo lahko pripravite po priloženem receptu.

Sladka kakijeva pita

Za krhko testo potrebujemo 175 g moke, 75 g rjavega trsnega sladkorja (v prahu), 120 g masla, 50 g mletih mandeljnov. Za masleno kremo še 100 g masla, 3 žlice rjavega trsnega sladkorja (v prahu) ali medu, strok vanilje, 2 žlici jajčnega likerja. Za oblogo še 5 kakijev, 4 žlice marelične marmelade, lonček sladke smetane, 1 žlico rjavega trsnega sladkorja (v prahu), 1 žlico sesekljanih pistacij, 1 žlico pomarančnega likerja.

Tortni model s premerom 26 centimetrov namažemo z 20 g masla. Moko zmešamo z na hitro popraženimi mletimi mandeljni in sladkorjem. Dodamo 100 g na kocke narezanega masla, potem pa s hladnimi rokami vse skupaj ugnetemo v gladko testo. Ovijemo ga v prozorno folijo in damo za pol ure v hladilnik.

Pečico segrejemo na 200 stopinj, med tem pa spočito testo na pomokani deski razvaljamo in ga položimo v namaščen model ter ob obodu oblikujemo 2 centimetra roba. Za 20 minut ga damo v segreto pečico, nato ga ohladimo v modelu. Masleno kremo pripravimo z mehkim maslom na sobni temperaturi, ki ga penasto umešamo s sladkorjem in dodamo izpraskano vsebino stroka vanilje ter jajčni liker. S tem premažemo ohlajeno testo. Kakije olupimo in narežemo na tanke rezine, ki jih zložimo po kremi. Marmelado skupaj s pomarančnim likerjem nekoliko segrejemo, nato pa jo do mlačnega ohladimo in nanesemo na sadje. Čvrsto stepemo smetano in sladkor in pito obrizgamo po obodu ter potresemo s sesekljanimi pistacijami.

Še več receptov najdete tukaj.