Njeno ime izvira iz staronemške besede Heide, ki pomeni ajd oziroma pogan. V 12. stoletju so jo namreč v Evropo prinesli nasilni križarji, ki so z ognjem in mečem širili krščanstvo med miroljubnimi prebivalci Orienta. Tamkajšnje dežele so križarji označili za poganske, ajdovske, zato se je tudi tega vzhodnjaškega »žita« prijelo ime ajda.

V prehrani uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih skuhamo ajdovo kašo, z mletjem pa dobimo ajdovo moko. Ajdova kaša se imenitno odreže kot prikuha, ki jo uporabimo enako kot denimo kuhan riž, lahko pa jo tudi spečemo – podobno kot rižev narastek. Ajdovo kašo lahko pripravimo tudi v obliki rižote, samo riževa zrna zamenjamo z ajdovimi, ostali postopek pa ostane enak. Ohlajena kuhana ajdova kaša se imenitno poveže z raznimi solatami, iz ajdove moke pa nastanejo imenitni žganci, palačinke, kruh, štruklji, rezanci in drugo. Domišljijo na pašo in na mizo – kašo!

Jurčkova juha z zavitki iz ajdove kaše

Potrebujemo 450 g jurčkov, 4 šalotke, 200 g polnozrnatega vlečenega testa, 150 g ajdove kaše, 1 dl jogurtove kisle smetane, 20 g masla, 5 dl zelenjavne osnove, žlico riža za rižote, morsko sol, olivno olje, sveže zmlet črni poper, 1 strok česna, 3 vejice peteršilja, 1 vejico timijana, 1 vejico majarona.

V večjem loncu na olju svetlo opražimo drobno sesekljano šalotko. Dodamo na kocke narezane jurčke in jih začinimo s soljo, poprom ter sesekljanim česnom in zelišči. Na hitro popražimo, nato tri žlice gob shranimo, preostale pa zalijemo z zelenjavno osnovo. Zavremo, primešamo riž in počasi kuhamo 20 minut. Medtem pečico segrejemo na 160° C. Ajdovo kašo skuhamo in ji primešamo prihranjene jurčke ter po okusu solimo in popramo. Vlečeno testo narežemo na kvadrate, robove namažemo s stopljenim maslom in nadevamo s pripravljeno mešanico. Oblikujemo majhne zavitke, jih zložimo v z maslom namazan pekač in potisnemo v segreto pečico za toliko časa, da se testo zlato rjavo obarva. Juho odstavimo, je polovico predevamo v drug lonec in gladko sesekljamo z ročnim sekljalnikom. Nato jo spet zlijemo v prvotni lonec k preostali juhi, pristavimo, da zavre, nato pa odstavimo. Kislo smetano razredčimo z nekaj žlicami juhe in vse skupaj vmešamo v odstavljeno juho. Razdelimo jo v segrete krožnike in v vsakega pred serviranjem položimo še kakšen zavitek (odvisno od količine).

Še več receptov najdete tukaj.