Iz teh punc še nekaj bo. Sicer je bil to šele šesti nastop četverice v zadnjih devetih sezonah, kar da misliti. Slovenija ima širok izbor tekačic. Ne samo šesterico, ki je nastopila na uvodnih tekmah.

Mlade že trkajo na vest trenerjev. Na tradicionalnih daljših razdaljah se bo pač treba sprijazniti, da bo slovensko čast med Skandinavci reševala predvsem Barbara Jezeršek. Uvrstitev 25-letne Kranjčanke med trideseterico ima mnogo večjo težo. Za Jezerškovo je bila to osma uvrstitev med najboljših trideset, vštevši svetovno prvenstvo in olimpijske igre, peta v svetovnem pokalu. Pred desetletjem je bilo celo to le znanstvena fantastika. Na zadnjem testiranju na fakulteti za šport je faktorje na analizi dvignila v dimenzijo Petre Majdič.

Sjusjoen tudi zaradi disciplin ni odraz slovenskega smučarska teka v tej sezoni. Že v petek se v Rukki začenja drugo poglavje. V programu je tudi sprint, kjer sta Vesna Fabjan in Katja Višnar že mali zvezdnici na svetovni ravni. In takih prizorišč bo v sezoni skoraj dvajset. Tam bo vse še bolj na očeh.

Za vse skupaj bo ogledalo uspešnosti celotna bera točk svetovnega pokala. Kvota 597 točk, kot so jih nabrale lani brez Petre, bo prelomna. V prvi zimi v areni brez Petre Majdič pa bo treba še kaj dodati. Mnogo bolj pomembno bo vleči tudi nit pridobljenega ugleda smučarskega teka v javnosti na druge načine, kar je kraljici še posebej uspevalo. Ne bo dovolj le spontan odziv s tekem. Treba bo katere nove projekte tudi načrtovati, kaj posejati. In to že to zimo. Že svetovni pokal na Rogli bo pravi test. Vendar prav v organizacijski shemi slovenskega teka na SZS ni ljudi, ki bi lahko dodali kakšen tovrsten presežek te vrste. Zaradi tega bo panoga verjetno plačala največji davek slovesa Petre Majdič, če se ne vrne v kakšni drugi obliki.