Povpraševanj po tovrstnih potovanjih je veliko, to niso ponudbe "v zadnji minuti", rezervacije zanje se delajo že nekaj mesecev pred odhodom, njihovi glavni odliki pa sta umik od množičnih in standardnih potovanj ter visoka raven storitev. Cena? Vse je relativno, zgornje meje ni.

"Potovanj z vrtoglavimi zneski se najde kar nekaj. Na primer, če želite dočakati novo leto na križarjenju okoli sveta, ki sicer traja več kot tri mesece, vam lahko ponudimo enoposteljno kabino tudi za 166.605 evrov," sporočajo iz turistične agencije Sonček.

Seveda vam lahko sanje uresničijo tudi veliko ceneje - okoli 2000 evrov na osebo vas bo stalo priljubljeno križarjenje po Karibskem otočju, za dostopne cene vam uredijo tudi luksuzni obisk Cookovih otokov in Sejšelov ter v zadnjem času zelo zaželena potovanja po Aziji, Latinski Ameriki…

Prestižni prestolnici New York in Dubaj

"S poslovnimi centri, širokimi avenijami s prestižnimi butiki in veleblagovnicami, z odličnimi restavracijami, kjer se skriva kuhinja z vsega sveta, je 'veliko jabolko' pravi svet v malem. Moderni, a še vedno tradicionalni Dubaj pa z vso raznolikostjo svoje ponudbe (smučišče, podvodni hotel, umetni otoki) predstavlja svojevrsten fenomen, ki se mu je v zadnjih letih pridružil še prav tako arabski Abu Dabi, najbolj zaželeni svetovni prestolnici med Slovenci opišejo v turistični agenciji Palma. Med prestižnejše aranžmaje uvrščajo tudi potovanja po Avstraliji in Novi Zelandiji, med počitniškimi destinacijami pa so najbolj zaželeni Šrilanka, Maldivi, Karibsko otočje, Francoska Polinezija in Filipini.

Palmovci se na sanjske počitnice poleg Šrilanke in Maldivov radi odpravljajo tudi na tradicionalen in edinstven Bali ter na peščene plaže največjega karibskega otoka Kuba. Aktualna je tudi pestra paleta križarjenj, od bližnjih do bolj oddaljenih. Cenovno so izredno priljubljene destinacije še vedno dovolj eksotična obala Rdečega morja, kamor palmovci letijo vse leto, otok Tenerife in Turčija, ki je v tem času zanimiva predvsem za golfiste.

"Obe egiptovski počitniški destinaciji, Šarm el Šejk in Hurgada, poleg odličnih nastanitev ponujata tudi številne možnosti ogledov ter aktivno preživljanje prostega časa, vedno več povpraševanja je po kajtanju, deskanju in golfu. To velja tudi za otok Tenerife, ki obiskovalce očara s svojo naravo, prijetnim podnebjem in živahnim utripom. Priljubljen je tudi med kolesarji," povedo v Palmi.

Po njihovih opažanjih se število slovenskih gostov, ki se odločajo za luksuzna potovanja, v zadnjih letih ni bistveno spremenilo, seveda pa tu ne govorimo o velikem številu gostov. Cene aranžmajev se gibljejo v razponu od 1000 do skoraj 4000 evrov (najdražji aranžma, ki ga ponujajo v tem trenutku, stane 3900 evrov).

Luksuzno potovanje ni potovanje, ki bi ga lahko pripravili v zadnjem trenutku

Pri strankah, ki si razkošja, za katerega so pripravljene odšteti veliko denarja, želijo v času novoletnih in božičnih praznikov, največ zanimanja opažajo za potovanja v New York in v arabske dežele ter za počitnice v toplih krajih - Kuba, Šrilanka, Maldivi, Tajska... Gre za razpisana potovanja ali individualna potovanja/počitnice. Prek Palminega oddelka FIT, ki je namenjen individualnim gostom, uredijo tudi prevoze in namestitve glede na želje posameznika, ki so zelo različne.

"Večina gostov se za prestižna potovanja in počitnice med novoletnimi prazniki odloča prej; tudi letos smo rezervacije začeli prejemati precej zgodaj. Seveda pa se najdejo tudi tisti, ki rezervacije opravijo v zadnjem trenutku. Vendar je na tem mestu treba dodati, da so božično-novoletni prazniki eden najbolj priljubljenih potovalnih terminov, zato se programi začnejo polniti že več mesecev vnaprej in so hitreje razprodani kot v drugih obdobjih leta. Zgodnja rezervacija je zato zagotovo najbolj priporočljiva," še dodajajo v Palmi.

V turistični agenciji Exotic Tours kot najbolj prestižne oziroma luksuzne destinacije naštejejo Francosko Polinezijo (Tahiti, Bora Bora), Sejšele in Fidži. "Prestižne destinacije se niti ne spreminjajo. Francoska Polinezija je izredno draga, zato tja zahaja tudi določen tip gostov - tisti, ki si to lahko privoščijo, ki imajo dovolj denarja, ali pa tisti, ki so dlje časa varčevali in si želijo uresničiti sanje. Francoska Polinezija in Sejšeli ohranjajo visoke cene in seveda najvišjo kakovost storitev. Tu boste našli večinoma samo luksuzne hotele, saj je že sama destinacija usmerjena v ta tip turizma."

Najdražji so letalski prevozi

Luksuzna potovanja so večinoma občutno dražja kot druga potovanja, zato jih za novoletne praznike niti ne priporočajo, saj je cena pretirana. Bolj priporočajo potovanje v prvi polovici decembra ali drugi polovici januarja, ko so cene nižje. Če pa si luksuzno potovanje za konec leta vseeno privoščite, priporočajo bližje destinacije in najboljše hotele. Potovanje po navadi namreč občutno podražijo letalski prevozi. Če potujete bližje, je cena ugodnejša.

"Nekateri razmišljajo daleč naprej, vendar so v manjšini. Večinoma se novoletna potovanja rezervirajo novembra in na začetku decembra, vendar je takrat cena višja. Za novoletne praznike sta priljubljena Dubaj in Abu Dabi, ki sta najbližji poletni destinaciji. Križarjenja po Sredozemlju zaradi hladnejšega vremena ne pridejo v poštev, bolj je zanimivo Karibsko otočje, kjer je sedaj najvišja sezona. Za križarjenje po Karibih prek novega leta boste odšteli več kot 2000 evrov, pa tudi ostala daljša potovanja imajo podobno ceno," pojasnijo predstavniki Exotic Toursa, ki se v veliki meri ukvarjajo tudi z organizacijo poročnih potovanj, ki so že po svoji naravi bolj razkošna kot sicer.

Pari si privoščijo edinstvene destinacije in hotele, saj gre za enkraten življenjski dogodek, glede luksuznih počitnic pa opažajo, da je realizacija manjša, ljudje, ki si jih privoščijo, veliko bolj gledajo na to, koliko odštejejo za posamezno storitev. Potovanja zato pripravljajo po individualnem naročilu, se pravi samo glede na želje strank. Pri tem upoštevajo zastavljeno ceno, destinacijo in ostale želje. Priporočajo Maldive, Sejšele, Mauritius, Tajsko in Karibsko otočje.

In kateri je najdražji aranžma, ki ga ponujajo? "Naša ponudba je izredno obsežna, zato težko rečemo, katero potovanje je najdražje, sploh zato, ker delamo s posamezniki. Med najdražje destinacije spada na primer Tahiti, vendar pa so lahko zelo drage tudi Benetke, če si privoščite enega najbolj luksuznih hotelov. Vse je relativno, zgornje cene pri potovanjih ni."

Kaj pa naša deželica in njene prestižne destinacije?

"Slovenija ima raznovrstno turistično ponudbo na področju tako imenovanega prestižnega oddiha in še več možnosti za razvoj tovrstnega turizma, saj ima veliko naravnih danosti za njen razvoj. V prid Sloveniji za razvoj tovrstnega turizma govori tudi dejstvo, da ima naša dežela eno najbolj neokrnjenih naravnih bogastev v Evropi in v svetu. Prav neokrnjena narava pa sodi med vse bolj redke dobrine in s tem k pomembnemu elementu oz. prvemu pogoju za razvoj luksuznega turizma. Kot dobra primera razvoja luksuznega turizma v Sloveniji naj omenimo Turistično naselje Nebesa in Posestvo Pule, ki sta se prav zaradi umeščenosti v neokrnjeno naravo in posledičnega razlikovanja od preostale turistične ponudbe po svetu uvrstili med izbrane turistične produkte, znane tudi zunaj Slovenije. Oba turistična produkta tako izkoriščata prednosti neokrnjene narave in življenja v njej, hkrati pa v svojo ponudbo vključujeta avtohtonost in slovensko kulturo," ocenjujejo v Slovenski turistični organizaciji (STO).

Med slovenske turistične ponudnike, katerih ponudbo lahko označimo kot luksuzno, po njihovem izboru sodijo še Hotel Grad na Otočcu, že omenjeno Posestvo Pule na Trebelnem, Majerija v Vipavski dolini, Dvor Jezeršek na Brniku, Hiša Franko v Kobaridu, Sončna hiša, Kekčeva domačija, Hotel Kempinski v Portorožu, Hotel Livada Prestige, Kendov dvorec v Idriji, Vila Bled, Park Hotel Ptuj in Hotel Ambient v Domžalah. Vsem naštetim ponudnikom je skupno, da so znali svojo ponudbo na enkraten način umestiti v naravo, da zagotavljajo visoko kakovost storitev in da imajo razvito zgodbo, ki omogoča določeno "nadstandardno" doživetje.

Množični turizem ali individualni pristop?

"V zadnjem obdobju se t. i. luksuzni turizem vse bolj razvija, saj je turistična ponudba v tem segmentu vedno bolj raznovrstna in kakovostna, kar je ključnega pomena za privabljanje gostov, ki iščejo turistične produkte, ki temeljijo na individualnem pristopu in imajo visoko stopnjo dodane vrednosti. V segmentu luksuznega turizma v Sloveniji sicer prevladujejo predvsem protokolarni in poslovni luksuzni turizem, vendar pa je luksuzni turizem zagotovo eden izmed pomembnih segmentov v prihodnje. Slovenija namreč ni in ne želi biti destinacija množičnega turizma, ampak stavi prav na individualni pristop h gostu. Pomembno je, da gostom ponudimo storitve in produkte s čim boljšim razmerjem med kakovostjo in ceno, prav tako pa si prizadevamo za nadaljnji razvoj turističnih produktov z visoko stopnjo dodane vrednosti, ki bodo Slovenijo uvrstili v družbo najuglednejših," odgovarjajo v STO.

Poudarjajo, da je Slovenija destinacija številnih naravnih bogastev, presenetljivih tradicij in kulture na stičišču različnih narodov, kjer lahko še tako zahtevni gostje uresničijo svoje sanje o vrhunskih užitkih na diskreten način. Prestižni in nadstandardni hoteli in arhitekturno samosvoje hiše poleg prijetnega bivanja na izjemnih lokacijah ponujajo tudi pravo razkošje gastronomskih užitkov iz lastne kuhinje in vinskih kleti. Poleg ponudbe pa je pomembno izpostaviti tudi gostoljubje, ki se odraža predvsem v medčloveških odnosih ter v kakovostnem in individualnem pristopu h gostu.