Zbrani v predavalnici mariborske kirurške stolpnice so si lahko v živo ogledali operacijo bolnika s tumorjem lobanjskega dna z razširjenim endoskopskim endonazalnim posegom, ki so jo izvedli zdravniki v Pittsburgu. "Gre za prvi prenos operacije v UKC Maribor na daljavo preko oceana, kar ima velike edukativne razsežnosti in odpira dodatne možnosti sodelovanja z enim največjih centrov na svetu za kirurgijo lobanjskega dna," je pojasnil Lanišnik.

Kot je dejal, z omenjenim centrom sodelujejo že tri leta, s pomočjo tamkajšnjih zdravnikov pa so izvedli prve posege v Sloveniji na lobanjskem dnu skozi nos oziroma s popolno endoskopsko tehniko. Pri tem je šlo le za izobraževanje na daljavo, nadgradnja tega pa je današnji preizkus, ki bi lahko v prihodnje omogočil neposredno sodelovanje pri operaciji. "Če bo zadeva stekla bomo lahko začeli izvajati tudi t. i. telementoring, kar pomeni, da bo bolj izkušen kirurg, kar definitivno oni so, vodil manj izkušene kirurge, kakršni smo v Sloveniji, ob nekaterih bolj zapletenih in nevarnih posegih na lobanjskem dnu. S tem se poveča varnost za bolnika in kvaliteta oskrbe," je pojasnil Lanišnik.

Kmalu prenos v obratni smeri

Medtem ko je danes slovenska stran opazovala na delu Američane, naj bi prihodnji teden testirali prenos še v obratni smeri. Naložba v opremo, ki jo je priskrbelo podjetje Karl Storz, se ocenjuje na okoli 250.000 evrov in če se bo uprava UKC Maribor odločila za nakup, bi lahko takšne operacije redno izvajali. "To je dodana vrednost, ki izboljša varnost in izmenjavo podatkov glede posameznih posegov. Obenem bi izboljšala ugled UKC Maribor v Sloveniji in svetu," je prepričan Lanišnik.

S pomočjo omenjenega sistema bi se lahko povezali tudi z drugimi centri po svetu, kar bi po besedah Lanišnika predstavljajo pomembno novost v slovenskem zdravstvenem sistemu. Medtem ko so v nekaterih bolnišnicah že izvedli nekaj operacij na daljavo, si nikjer te zadeve še niso tako projektno zastavili. V večini dosedanjih primerov naj bi tudi šlo za komuniciranje med zavodi znotraj Evrope, tokrat pa gre prvič za komunikacijo prek oceana oziroma satelita.