Del medicinskih sester na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je v četrtek prekinil stavko, saj so bile z razveljavitvijo dela odločbe upravnega nadzora ministrstva za zdravje izpolnjene vse stavkovne zahteve. Poleg tega so pred podpisom aneksa h kolektivni pogodbi za delavce v zdravstveni negi.

Aneks prav tako predvideva kombinirane pogodbe za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester, in sicer za tiste, ki so izobraževanje končale do leta 1985. Mlajšim sestram pa bodo delodajalci dolžni v celoti financirati izobraževanje za diplomirano sestro.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije podpirajo prizadevanja, da bi bilo tistim srednjim medicinskim sestram, ki so med delom diplomirale, upoštevano napredovanje iz prejšnje stopnje izobrazbe.

Ob tem pa opozarjajo na izjave, ki se nanašajo na spregled izobrazbe, ki "za stroko niso sprejemljive in jim ostro nasprotujemo". "Nasprotujemo zmanjševanju oziroma omalovaževanju pomena formalnega izobraževanja za zdravstveno in babiško nego," so zapisali v sporočilu.

Z vidika zagotavljanja kakovosti in varnosti pacientov ter upoštevaje napredek stroke zdravstvene in babiške nege ni sprejemljivo, da bi na tako zahtevnih delovnih mestih dajali prednost samo priučenim izkušnjam in delovnemu stažu, so zapisali.

Glede na to, da je UKC Ljubljana v pogajanjih ponudil, da vsem zainteresiranim srednjim medicinskim sestram v intenzivnih terapijah III omogoči študij in plača šolnino, v zbornici pričakujejo, da bo kar največji del teh zaposlenih sprejel to ponudbo in se v času šestih let izobrazil.