Bautista je kraljevskem razredu še ni uspel upravičiti talenta, ki ga je kazal v razredu do 125 ccm in razredu do 250 ccm (zdaj moto2), ko je leta 2006 osvojil svetovni naslov v najšibkejšem razredu. V moštvu Suzuki je vozil zadnji dve sezoni, vodja ekipe Gresini Fausto Gresini pa je prepričan, da je 26-letnik prava zamenjava za Simoncellija: "Je zelo hiter voznik. Kot osebnost je pri meni visoko uvrščen."

Bautista, ki sezone ni končal na najboljši način, saj je na zadnji dirki v sezoni za VN Valencie v prvem ovinku zrušil še tri dirkače in preizkušnjo končal v pesku, se je Suzukiju zahvalil za priložnost. "Žalosten sem, ker zapuščam Suzuki po dveh lepih letih. To je izjemna ekipa, od katere sem se naučil ogromno," pa je za spletno stran Suzukija sporočil španski dirkač.

V enajstem zavoju na dirki za VN Malezije se je Simoncelli prav z Bautisto boril za četrto mesto, ko je izgubil ravnotežje in padel, ob drsenju po stezi pa je ostal brez čelade. Na njegovo pot sta zapeljala Italijan Valentino Rossi in Američan Colin Edwards, ki se trku nista mogla izogniti. Zdravniška služba je Italijanu hitro pomagala, vendar so bile posledice padca zanj usodne. Simoncelli je pri padcu in nato po udarcih Rossija in Edwardsa dobil številne poškodbe prsnega koša, glave in vratu. Dirka je bila takoj po nesreči prekinjena, pozneje pa tudi dokončno odpovedana.